Općenito

Ekopak u Olovu edukacijom,predstavom “Reciklaža nije gnjavaža” i vrijednim nagradama za djecu obilježio Svjetski dan okoliša

11391669_701405043297340_3542218919673188361_nU sali Centra za kulturu i informisanje u organizaciji firme Ekopak Sarajevo ,članovi Bosanskog narodnog pozorišta odigrali su predstavu za djecu “Reciklaža nije gnjavaža”.Predstava je dio projekta „Tvrle ekolog“ koju realizuje Ekopak u osnovnim i srednjoj školi u Olovu gdje su proteklih mjesec dana održane edukativne radionice u u okviru projekta„Osmijeh Planete je u tvojim rukama“ koji je obuhvatio teme iz oblasti ekologije i recikliranja otpada .
Općina Olovo i JKP”Bioštica” su sa Ekopakom u projektu uspostavljanja razdvajanja ambalažnog otpada na području općine Olovo i pomenute aktivnosti su dio projekta edukacije najmlađih stanovnika općine koji će svojim primjerom uticati i na svijest starijih kazala je između ostalog Samra Jažić stručni saradnik za prodaju i komunikacije u Ekopaku.
-Predstavu „Reciklaža nije gnjavaža“pogledalo je oko 200 mališana dok je kroz radionice Ekopaka prošlo oko 900 djece koji su stekli osnovne informacije o razdvajanju ambalažnog otpada,kazala je između ostalog Samra Jažić.
Interaktivnu predstavu u kojoj jež Tvrle uči djecu da pravilno odlažu otpad režirao je glumac Miroljub Mijatović rukovodilac Dječije lutkarske scene u BNP Zenica.
11391097_701404913297353_6770696344098935507_nIMG_4649-Preko Foruma građana Zenice napravili smo ovaj projekat gdje uz pomoć dramsko-pedagoških metoda edukujemo djecu na koji način odlagati otpad u šarene kontejnere.Naišli smo na dobar prijem kod djece i već su zavoljeli lik Tvrleta,kaže Mijatović.
Nije slučajno odabran ni datum održavanja ove predstave za djecu a to je Svjetski dan zaštite okoliša povodom kojeg je održan kviz znanja u osnovnim i srednjoj školi upravo na ovu temu. Pobjednicima kviza nakon predstave su uručene vrijedne nagrade Ekopaka i po jedan primjerak magazina „Super Trvle spašava prirodu“.
Najbolje rezultate u Mješovitoj srednjoj školi “Musa Ćazim Ćatić” Olovo i prva tri mjesta osvojili su :1.mjesto Sirćo Muhamed,2.mjesto Hasanbegović Irmela,3.mjesto Hota Rejsudina.
Osnovna škola “Olovo”:1.mjesto Bešlija Adina,2.mjesto Mervana Kehić,3.mjesto Glasić Faris.
Osnovna škola ” Hasan Kikić”:1.mjesto Ajsel Žilić,2.mjesto Tarik Višća,3.mjesto Armin Kaknjašević.
Prema riječima predstavnika Ekopaka i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica aktivnosti na edukaciji mladih o reciklaži ambalažnog otpada nastavljaju se sa početkom nove školske godine.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button