Općenito

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama i djevojčicama: BiH svijetli narandžasto

25.11.-Dan-elNasilje nad ženama i djevojčicama jedan je od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava i jasna je potvrda neravnopravnosti žena i muškaraca. U Bosni i Hercegovini 52 posto žena pretrpjelo je neku vrstu nasilja, a globalno gledano, jedna od tri žene će doživjeti fizičko ili seksualno nasilje u nekom trenutku svog života – uglavnom od intimnog partnera.

Žene bivaju zlostavljane u svojim domovima, maltretirane na ulicama, uznemiravane na internetu. Podaci pokazuju da je polovina žena ubijenih u 2012. godini umrla zbog povreda koje su im nanijeli intimni partneri ili članovi porodice.

Nasilje ipak može biti spriječeno, a ove godine, u cilju obilježavanja 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, UN Women u Bosni i Hercegovini u saradnji s UNESCO-om i drugim partnerima pokrenuo je narandžastu akciju u cilju podizanja svijesti javnosti o problemu rodno zasnovanog nasilja. Narandžastu boju, kao optimističnu i svijetlu boju, odredio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda kao simbol kampanje 16 dana aktivizma za eliminaciju rodno zasnovanog nasilja.

151124165.11_xl

151124165.10_xlS ciljem animiranja javnosti i skretanja pažnje na problem nasilja, monumentalne zgrade u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Travniku u noći sa 24. na 25. novembar osvijetljene su u narandžasto. Vijećnica, Zemaljski muzej, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Banski dvori i Gradska uprava u Banjoj Luci, Gimnazija u Mostaru, Travnička tvrđava, Kuća Ive Andrića i Zavičajni muzej u Travniku samo su neke od građevina koje u narandžastom svijetlu podsjećaju da je nasilje nad ženama i djevojčicama problem svakog društva.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina se pridružila globalnoj kampanji i njene građevine će se naći rame uz rame sa brojnim svjetskim znamenitostima, poput Nijagarinih vodopada i ruševinama Petre u Jordanu.

UN Women u Bosni i Hercegovini u saradnji sa mrežom institucionalnih mehanizama za rodna pitanja u provodi nekoliko programa s fokusom na poštivanje prava žena i rodne ravnopravnosti, pruža podršku žrtvama seksualnog nasilja i silovanja za vrijeme rata, te podršku borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.
Klix.ba

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button