Općenito

Investicija vrijedna 15 miliona KM- Kompanija LIVA Energy najinvestitor u BiH za 2015. godinu

Ulusoy i Pajevi¦ç

Ulusoy i Pajevi¦ç1 U utorak, 8. decembra 2015. godine, u Banja Luci je održano 33. po redu uručenje visokih nagrada najuspješnijim menadžerima i kompanijama iz poslovnog svijeta, ali i iz ostalih područja djelovanja u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Regionalna agencija za izbor i promociju najuspješnijih poslovnih ljudi i kompanija Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Evrope, Evropsko udruženje menadžera i časopis EUROMANAGER.
Jedan od laureata u kategoriji posebno važnoj za sveukupni razvoj ekonomskih prilika u BiH, onoj za najinvesticiju 2015. godine, je kompanija LIVA Energy. Ukupna vrijednost investicije u ovu bh. kompaniju iznosi čak 15 miliona konvertibilnih maraka, a investicija dolazi iz Turske. Značajan dio investicijskog kapitala je uložen u proizvodne kapacitete fabrike koja se nalazi u Vogošći, nedaleko od Sarajeva. LIVA Energy pruža kompletne usluge proizvodnje elektronskih ploča (EMS – Electronic Manufacturing Services) – od razvoja i dizajna proizvoda, izrade prototipa do proizvodnje i kontrole kvaliteta proizvoda, a proizvodi i sofisticirane sisteme LED rasvjete.
Upitan za razloge investicije u Bosni i Hercegovini, Selman Ulusoy, koji je većinski vlasnik i generalni direktor LIVA Energy, kaže: “Dva su odgovora na ovo pitanje: jedan je emotivan, a drugi ekonomski. Ukoliko bismo počeli s prvim – moj odgovor je da uistinu volimo ovu zemlju i čvrsto vjerujemo u njene izuzetne potencijale koji, spremni, samo čekaju da budu pokazani i prikazani svijetu. Sa čisto ekonomske strane, ovdje postoje relativno niski energetski troškovi koji, uz raskošan resurs vrlo visoko profiliranih ljudskih resursa čini dobitnu kombinaciju koja je nedvojbeno razlog zbog kojeg smo odlučili investirati u Bosni i Hercegovini”, i naglašava: “Pored geografske LivaEnergy1

LivaEnergy2pozicije BiH, koja je evropski centar i svakako epicentar regiona Jugoistočne Evrope, trgovačkih sporazuma, CEFTA i sporazuma o slobodnoj trgovini, privilegija nam je biti i pionirima u ovoj privrednoj grani u ovom dijelu Evrope.”
Kapital je uložen prvenstveno u razvoj kapaciteta za sastavljanje matičnih ploča (PCB assembly) koje se, pored većine ostalih uređaja, koriste i u avioindustriji i autoindustriji. LIVA Energy u ovom trenutku pregovara i sklapa ugovore o izvozu sa vodećim kompanijama evropskog, američkog i turskog tržišta. Kako posebno naglašavaju, plan kompanije je predstaviti Bosnu i Hercegovinu kao aktivnog sudionika u ovoj industriji, a razvoj poslovanja u budućnosti vide i u investicijama u obnovljive izvore energije.
U LIVA Energy je trenutno zaposlena 31 osoba, a struktura kadrova podrazumijeva 20 visokokvalifikovanih radnika, mahom inženjera i magistara iz Bosne i Hercegovine. Još jedan kuriozitet je svakako i činjenica da je LIVA Energy iz evropskih centara u matičnu zemlju vratila i neke od mladih, obrazovanih bosanskohercegovačkih kadrova.
Suvlasnik kompanije, Samir Pajević kao primjer izvrsne saradnje navodi Općinu Vogošća. ”Sve potrebne dozvole za izgradnju proizvodnog pogona, kao i upotrebna dozvola, dobivene u veoma kratkom periodu, što je neobično za Bosnu i Hercegovinu i kompletnu regiju i na tome smo posebno zahvalni, uveliko nam je olakšalo početak poslovanja“, podvlači Pajević.
LivaEnergy3

LivaEnergy4No, kolike su prepreke i koliko Bosna i Hercegovina ide na ruku kapitalnim investitorima poput LIVA Energy?
“Uvjereni smo da se klima za investitore u Bosni i Hercegovini progresivno popravlja”, kaže Ulusoy. “Svijest Vlade o direktnim stranim ulaganjima se uveliko razvila posljednjih godina. Uz nove regulative koje se odnose na strane investicije, važno je i poticati investitore. Legislativa i birokratske procedure su povremeno zbunjujuće i nužno trebaju biti pojednostavljene i modernizovane, ali čvrsto vjerujemo da institucije BiH rade i na tom pitanju.” (kraj)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button