Općenito

Vodeća mljekarska kompanija Sütaş iz Turske u posjeti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

IMG_7514Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić primio je danas članove uprave turske mljekarske kompanije Sütaş, g. Haydara Yılmaza i g. İlhana İla te savjetnika za privredne poslove Turske ambasade u Sarajevu g. Sedata Yıldıza.

Tokom razgovora u prostorijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministar Dedić je goste upoznao sa stanjem u sektoru mljekarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine te izazovima s kojima se suočava ova grana poljoprivrede s obzirom na tekuće pregovore o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), posebno u segmentu Tradicionalne trgovine sa Republikom Hrvatskom, jer postoji bojazan da bi pristupanjem SSP-u i ukidanjem carina na proizvode iz EU, konkurencija uništila ionako fragilnu BiH privredu, a napose mljekarstvo.

Izražavajući razumijevanje za tešku situaciju u kojoj se nalazi privreda BiH, a posebice mljekarstvo, predstavnici Sütaşa su ukratko predstavili sve djelatnosti kojima se bavi ova mljekarska kompanija kao lider na tržištu u Turskoj a i šire. Također su upoznali ministra Dedića sa planovima za širenje svoga geografskog obuhvata na zemlje Zapadnog Balkana, uz poseban fokus na otvaranje mogućnosti investiranja, jače trgovinske razmjene te saradnje sa predstavnicima BiH mljekarske industrije. Inače, Sütaş kao vodeća mljekarska grupacija u Turskoj, zemlji koja je jedna od najvećih proizvođača kravljeg mlijeka na svijetu, primjenjuje integralni sistem proizvodnje uz korištenje visoke moderne tehnologije prerade sirovina te recikliranja otpada. Kompanija ima preko 5.000 zaposlenika te sarađuje sa 28.000 kooperanata-proizvođača mlijeka. Pored proizvodnje mlijeka, čija godišnja prerada prelazi 700 milijuna litara, kompanija Sütaş također godišnje proizvede 30.000 MWh električne energije recikliranjem stajskog đubriva i otpada.

Zahvalivši se gostima na posjeti, ministar Dedić je, u svjetlu izazova s kojima se suočava BiH poljoprivreda danas, izrazio nadu da će Turska Vlada i turske kompanije i dalje podržavati i otvarati mogućnosti saradnje sa organima i privrednicima u Bosni i Hercegovini. Predstavnici Sütaşa su posjetu Bosni i Hercegovini nastavili obilaskom sarajevske mljekare Milkos, gdje su održali poslovni sastanak sa rukovodstvom ove vodeće BiH mljekare.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button