Općenito

Ozvaničen početak kampanje „Prevencija vršnjačkog nasilja među djecom i mladima“

12814432_807411309363379_5524101458921832029_n (1)Danas je u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona održana press konferencija kojom je ozvaničen početak kampanje pod nazivom „Prevencija vršnjačkog nasilja među djecom i mladima“, koju će Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona provoditi u narednom periodu na području iz svoje nadležnosti. Cilj ove kampanje je povećanje svijesti o posljedicama koje po žrtvu i nasilnika ostavlja vršnjačko nasilje, te suzbijanje i preveniranje ove negativne pojave, naročito u školskim sredinama.
Prisutnim predstavnicima medija obratio se policijski komesar Semir Šut koji je prezentirao sadržaj i ciljeve kampanje, te aktivnosti koje će Uprava policije poduzimati na promociji iste.

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je donijela odluku da samostalno sprovede predmetnu kampanju, kojom bi se akcenat stavio na preveniranje vršnjačkog nasilja, odnosno nasilja koje uključuje djecu, kao i maloljetničke delinkvencije, te osigurao adekvatan odgovor na pojavne oblike nasilja, svih odgovornih i nadležnih u cijelom društvu.

12794414_807411312696712_659057303445831490_nKako je pojasnio policijski komesar Semir Šut u svom izlaganju, policija Zeničko-dobojskog kantona je preuzela inicijativu i pokrenula ove aktivnosti, iako i nije u njenoj osnovnoj nadležnosti ova problematika.
“Budući da smo krajnje odgovorni, prvenstveno prema zajednici a onda i prema poslu koji obavljamo, smatrali smo da jednim proaktivnijim pristupom, u oblasti koja i nije u našoj osnovnoj nadležnosti, ukažemo na posljedice ovog društveno neprihvatljivog ponašanja i da kroz jedan neposredan kontakt sa učenicima povećamo svijest mladih o posljedicama koje po žrtvu i nasilnika ostavlja vršnjačko nasilje, te naravno o načinima suzbijanja i preveniranja ove negativne pojave. Takođe smo svjesni činjenice da ovaj vrlo zahtjevan posao ne možemo okončati sa pravim efektima i rezultatima ukoliko svi odgovorni subjekti u društvu ne budu reagovali u skladu sa svojim ovlaštenjima, što zahtjeva jedan krajnje ozbiljan pristup u rješavanju ovog problema. Svjestan svega navedenog, posebno pozivam roditelje da prate razvoj svoje djece, da uočavaju i najmanje promjene na njima, kao i u njihovom ponašanju, kako bi se pravovremeno uočili elementi nasilja i kako bi se adekvatno reagovalo u fazi kada još nisu nastupile najgore posljedice”- u završnom dijelu svog izlaganja naglasio je komesar Šut.

Kako je pojašnjeno, ciljna kategorija kampanje jesu učenici svih sedmih, osmih i devetih razreda osnovnih škola, kao i učenici svih razreda srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona, a radi se od oko 27.000 učenika.

Policijski komesar Šut je iskoristio ovu priliku da se zahvali gostima na profesionalnom radu i doprinosu, u smislu praćenja svih aktivnosti koje je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzimala na unapređenju stanja bezbjednosti, dokumentovanju i rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela i procesuiranju izvršilaca istih, kao i drugih mjera, operativnih akcija i aktivnosti, a sve sa ciljem objektivnog i blagovremenog informisanja javnosti i zajednice.

Odsjek za odnose sa javnošću,
analitiku i planiranje

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button