Općenito

U Olovu održan okrugli sto o temi „Ženski aktivizam ,uloga žene i porodice u društvu“

2U organizaciji MIZ BiH , Sarajevskog muftijstva i MIZ Olovo u Olovu je održan okrugli sto o temi „Ženski aktivizam ,uloga žene i porodice u društvu“.Prema riječima Sabrije Mehmedović koordinatorice za ženski aktivizam,porodicu i društvo Muftijstva sarajevskog u maju 2014.godine su započele aktivnosti sistemskog uključivanja žena i njihove snage u instituciju IZ BiH.
Zahvaljujući vrijednim ženama u BiH i do sada je puno urađeno na očuvanju naše vjere i tradicije i pozitivnih vrijednosti našeg društva.Ja sam oduševeljena pričama žena iz Olova koje svaka na svoj način doprinose ovoj priči da Olovo bude ljepše i bolje mjesto življenja.Ovo je prvo u nizu druženja koja ćemo upriličiti u narednom periodu ovdje ali u drugim mjestima a sve u cilju ostvarivanja komunikacije sa aktivnim članovima društvene zajednice kako bi naše društvo bilo bolje i sigurnije mjesto za život,kazala je između ostalog gospođa Mehmedović.
Gošća predavač na ovom druženju je bila mr.sci. Sabiha Husić, direktorica “Medica” Zenica stručna nevladine organizacije koje je primila je nagradu „Žena svijeta“ za 2014.godinu.
Nagrada Žena svijeta odaje priznanje hrabrim ženama koje govore u ime 11najmarginaliziranijih žena i djevojaka koje su socijalno, ekonomski i politički isključene, a dodjeljuje je međunarodna organizacija „Women for women International“.
Ova svjetska nagrada i priznanje Sabihi Husić dodijeljena je za njeno izuzetno vodstvo i nepokolebljivu posvećenost u pomaganju ženama i djeci žrtvama/preživjelima ratnog i post-ratnog nasilja u Bosni i Hercegovini, kao i za njen rad na promovisanju nasilja nad ženama kao krize sa kojom se svijet trenutno suočava.
Tokom svečanosti dodjele nagrade, o izuzetnom i posvećenom radu, te postignućima Sabihe Husić, govorili su Amjad Atallah, ko-osnivač Women for Women International, i Angelina Jolie, specijalna izaslanica UNHCR-a.

Ranije dobitnice nagrade su Hilary Clinton, Christiane Amanpour, pokojna Aloisea Inyumba, i Honorata Kizende.

Ovo je bila prilika da gospođa Sabiha Husić sve prisutne upozna sa radom ove organizacije i podacima za BiH o nasilju nad ženama.
Na području F BiH nasilje u porodice je prepoznato kao krivično djelo 2003. godine i 2006. godine je donesen Zakon o zaštiti od nasilja u porodici.Mislim da o nasilju ne treba ćutati da institucije ne trebaju zataškavati nasilje,da se treba progovoriti jer kasno bude da se svi oglasimo i reagujemo kada eskalira nasilje do smrtonosnih posljedica a ogromne su posljedice i za one koji prežive nasilje.Odgovornost je svih nas od nevladinih organizacija do policijskih institucija,cenatara za socijalni rad ,zdravstvenih ustanova,odgojno obrazovnih ustanova. Ovdje mislim i na porodicu koja ne treba zatvrati oči nad pojavom nasilja pa i kad se radi o sumnjama na nasilje jer smo obavezni da prijavimo nasilje na osnovu 7Zakona o zaštiti od nasilja u porodici,kazala je između ostalog gospođa Husić.
Gospođa Hedija Pepić koordinatorica za ženski aktivizam,porodicu i društvo pri MIZ Olovo bila je organizatorica okupljanja žena predstavnica olovskih javnih , privatnih preduzeća i nevladinih organizacija.
-Cilj ovog okupljanja je da sa ženama svih vjeroispovijesti na području Olova radim na otvaranju svih bitnih i važnih tema za ovo društvo.Sve što budu željele da nametnu kao temu za razgovor ili rješavanje nekog problema bit će mi zadovoljstvo da učestvujem,a sve u cilju kreiranja i razvijanaj međusobnog povjerenja i podrške svim ženama u njihovom aktivizmu.Naravno nije nam želja da isključimo muškarce iz dijaloga naprotiv želimo im biti ravnopravni sagovornici za svaku temu koja se tiče ove lokalne zajednice i dobrobiti društva.Ovo je jedno u nizu druženja koja ćemo organizovati u budućnosti,kazala nam je gopođa Pepić.
Ovo druženje je i zamišljeno kao interaktivno gdje su i sve prisutne žene mogle kazati svoje viđenje aktuelnih tema iz ugla privatnog i profesionalnog angažmana.Pozitivna i negativna iskustva u svom radu koja su se mogla čuti na ovom druženju moderatorice su pozdravile pozitvno jer su dijalog i dobra komunikacija put ka rješavanju problema u porodici ali i društvu.
Amira Milunić
6

8

13

12

4

14

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button