Općenito

#BitnaSam – Podrži svoju majku, sestru, prijateljicu, suprugu…

07Svakog dana bismo trebali razmišljati o položaju naših majki, mama, supruga, sestri, prijateljica i govoriti o njihovim mogućnostima/nemogućnostima da pokažu svoje sposobnosti i omogućimo im da se bave onim čime žele.

Kako je mart mjesec tokom kojeg se tradicionalno provode aktivnosti na jačanju uloge žene u društvu uz podršku i donaciju Vlade SAD-a putem USAID-a, održan je event “Sve na jednom mjestu 4 – #Bitna sam”. Nakon 16 godina čekanja ŽKKK Bambi, jedini ženski košarkaški klub u kolicima u BiH koji igra u Prvoj ligi košarke u kolicima za muškarce, dobio je specijalna košarkaška kolica koja će im omogućiti adekvatne treninge i pripreme za turnire. “Danas smo prije svega vrlo zahvalne što smo se okupile i što smo u prilici sjediti u profesionalnim košarkaškim kolicima. Željela bih se zahvaliti USAID-u i ambasadorici Maureen Cormack i direktoru misije USAID-a Peteru Duffyju. Mi nastavljamo da se borimo, ali se nadamo da neće samo današnji dan biti kada smo dali podršku ženama sa invaliditetom u sportu“ izjavila je Šefika Skorupan predsjednica ŽKKK Bambi.

02Ambasadorica Maureen Cormack je dočekana gromoglasnim aplauzom te je izrazila sreću i zadovoljstvo što je u prilici biti danas sa mladim ljudima i pružiti podršku ženama sa invaliditetom. „Svaka žena i djevojčica trebaju imati pravo na učešće, na izgradnju vještina i povjerenja koji dolaze sa bavljenjem timskim sportovima, te da promijene način na koji ih društvo vidi: kao jake, sposobne, pokretne i osnažene individue. A pored toga, sve žene bi također trebale imati šansu da predstavljaju svoju zemlju, Bosnu i Hercegovinu, zar ne?“, poručila je Cormackova.

Podršku današnjem događaju svojim dolaskom su dale i ministrica u Vijeću ministara BiH za izbjeglice i raseljena lica gđa. Semiha Borovac, potpredsjednica Federacije BiH gđa. Melika Mahmutbegović, zamjenik predsjedavajuće Skupštine KS i predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH gdin. Sabahudin Delalić i zlatni momci u sjedećoj odbojci, zastupnica u Parlamentu FBiH gđa. Amra Kunovac, izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH gđa. Kada Delić-Selimović, Razija Mujanović, mlada džudistkinja Aleksandra Samardžić. Poseban gost u svojoj školi je prva paraolimpijka u alpskom skijanju učenica gimnazije Dobrinja Ilma Kazazović.
Podršku projektu dali su i „Sportske igre mladih“, „Dajte nam šansu“, PPMG, učenici O.Š. Aleksa Šantić i Skender Kulenović, učenici gimnazije Dobrinja i Pete gimnazije, direktori Gimnazije Dobrinja i Pete Gimnazije, gdin. Enver Ahmetspahić i gdin. Sejad Šenderović.

Sa hashtagom ‪#BitnaSam‬ pridružite se ovom projektu i dajte svoj glas podrške za osnaživanje žena! Daj svoj glas podrške za svoju majku, sestru, suprugu, prijateljicu…
08

06

05

04

03

01

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button