Općenito

Dan bijelih traka 31. maj 2016. godine,sjećanje na stradanja nesrpskog stanovništva u Prijedoru

bijele_trake31Sarajevo –Akcija povodom obilježavanja Dana bijelih traka sutra, 31. maja 2016. godine, „Zajedno protiv fašizma!“ na Trgu djece Sarajeva (plato BBI centra) sa početkom u 11.00 sati.
Građanima Sarajeva dijelit ćemo bijele trake kako bi simbolično podsjetili na naredbu koju su izdale ratne vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine. Putem lokalne radio stanice izdata je naredba da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke. Ovo je bio jedan od najočitiji primjera fašističkog režima sprovedenog od strane policijskih, vojnih i paravojnih struktura u Prijedoru.
U sklopu akcije na Trgu djece Sarajeva postavit ćemo „Zid – Zaustavimo šutnju!“ na koju će građani upisivati svoje poruke, koji ćemo po završetku akcije darovati nekom od muzeja u Sarajevu na trajno čuvanje.
U kampanjama etničkog čišćenja, ubijeno je i protjerano oko 50 hiljada osoba iz Prijedora i okoline. Kroz logore Keraterm, Omarska, Trnopolje i još 54 mjesta zatočenja u nečovječnim uvjetima torturu je prošlo oko 30 hiljada djece, žena i muškaraca, bošnjačke, hrvatske i drugih nesrpskih nacionalnosti. Prema procjenama u Prijedoru je ubijeno više od 3 hiljade osoba.
Postratna situacija u Prijedoru u kojem aktuelne vlasti osporavaju razmjere genocida koji se desio dodatno otežava situaciju i nastavak je politike poricanja. Prijedorske vlasti do danas osporavaju izgradnju spomen-obilježja za 102 djeteta ubijena u Prijedoru. Sa druge strane u logorima kroz koje je hiljade ljudi maltretirano i ubijeno najsurovijim metodama vlasti RS-a podigle su spomenik Vojnicima Republike Srpske.
Akcija će se održati 31. maja 2016. godine u periodu od 11.00 do 13.00 sati.
Akciju podizanja svijesti o dešavanjima u Prijedoru 1992. – 1995. godine zajednički organizuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida, udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button