Kultura

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović boravila u radnoj posjeti Olovu

13434932_867163216721521_4350096560155211220_nFederalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović boravila je u radnoj posjeti Olovu. Na radnom sastanku sa Općinskim načelnikom Đemalom Memagićem razgovarano je konkretnim projektima u oblasti kulture i sporta u Olovu.Prema riječima ministrice Dujmović raduje je činjenica da je nekada njen grad u zadnjih nekoliko godina ubrzanim korakom i projektima se više približio Evropi nego neki drugi i veći gradovi.
-Ono što je moja želja je da Federalno ministarstvo kulture i sporta u 2016.godini podrži kroz grantove i dijelom dovršetak sportske dvorane u Olovu,radove na Domu kulture za koji sam ja jako puno vezana.Podržat ćemo i projekte koji se ne vežu za samo ova dva objekta nego i druge projekte udruženja građana iz oblasti sporta,kulture i projekte mladih,kazala je minsitrica Dujmović.
Ministrica Dujmović i Općinski načelnik Đemal Memagić dogovorili su danas da se krajem oktobra mjeseca u Olovu održe „Dani evropskog naslijeđa“ manifestacija koju već 13 godina rezalizuje Federalno ministarstvo kulture i sporta.
-To je manifestacija koja ima za cilj da promoviše kako materijalnu tako i nematerijalnu kulturnu baštinu u svakoj lokalnoj zajednici, BiH je prebogata spomenicima koji su upisani na UNESCO-vu listu zaštićenih nacionalnih spomenika.Olovo

Sportska dvorana
Sportska dvorana
i tom pogledu može biti ponosno i znam da se u Olovu danas itekako vodi računa o tome.Cilj nam je da kroz instutuciju Ministarstva, pokušamo da u saradnji sa Općinom Olovo ,promovišemo kulturnu materijalnu i nematrijlnu baštinu i približimo Olovo i na ovaj način užoj i široj javnosti,kazala je ministrica Dujmović.
Prema riječima Općinskog načelnika Đemala Memagića saradnja sa Federalnim ministarstvom je prisutna već duži period,trenutno se radi na završetku sportske dvorane i projektu nastavka radova na Doma kulture.
-Sportska dvorana je u završnoj fazi dok su pregovori oko nastavka gradnje Doma kulture u toku.Predložio sam da u manifestaciju koju smo dogovorili za oktobar 2016.god. „Dani evropskog naslijeđa“ bude pored Olova uključen i Vareš što bi bila dobra promocija naših susjednih gradova i kulturne baštine ovih krajeva,kazao nam je načelnik Memagić.
Dom kulture u izgradnji Ministrica Dujmović i načelnik Memagić obišli su zgradu Doma kulture i sportsku dvoranu i izletište Zeleni vir gdje su radovi na uređenju izletišta u završnoj fazi.
Dom kulture u izgradnji
Dom kulture u izgradnji
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button