Općenito

Proglašeno stanje prirodne i druge nesreće na dijelu općine Olovo

Napuknuta stijena je dimenzija; dužine 8,50 m1 širine 5,00 m1 i debljine 2,00 m1
Napuknuta stijena je dimenzija; dužine 8,50 m1 širine 5,00 m1 i debljine 2,00 m1
Nakon što je, usljed erozionog djelovanja, primjećeno je pokretanje velikog stijenskog bloka na području ulice Krivajska, na prijedlog Općinske Službe civilne zaštite odlukom Općinski načelnika,
PROGLAŠENO STANJE PRIRODNE NESREĆE ZA OVO PODRUČJE
Na dijelu općine Olovo ul. Krivajska u Olovu uslijed erozionog djelovanja i udara artiljerijskog projektila u toku rata na parceli 44/2 K.O Olovo primjećeno je pokretanje stijenskog krečnjačkog monolita dimenzija dužine 8,50 m1 širine 5,00 m1 i debljine 2,00 m1 kojeg drže slabe sile i koji prijeti da se odvoji od matične stijene. Pokretanjem ovog bloka životno bi bilo ugroženo 83 stanovnika, indirektno njih još 40, broj direkto ugroženih stambenih objekata je 27 indirektno 7, ugrožena je zgrada Policijske stanice, objekat dječije igraonice „Suncokret“, preduzeće „Brkić“ d.o.o. te Regionalni put 467.
WP_20160513_11_04_41_ProSvi nadležni Subjekti ovom odlukom zaduženi su da rade na smanjenju opasnosti i otklanjanju posljedica kroz provođenje HITNIH mjera. O odluci su obavješteni FUCZ, KUCZ, Rudarski institut Tuzla, te preduzeća koja mogu biti angažovana na obezbjeđenju stjenske mase. Pošto se radi o specifičnom problemu potrebno je pronaći pravnog subjekta koji je osposobljen za ove radove i koji ih, uz adekvatnu opremu, može provesti u što kraćem roku. Sa pravnim subjektom koji bude najpovoljniji za izvođenje ovih radova provesti Hitni postupak po zakonu o Javnim nabavkama.
Zbog veličine odvojenog bloka i velike kosine ispod koje se nalazi veliki broj objekata nije moguće rušenje stijene, nego se ista mora ankerisati i obezbjediti na licu mjesta.
Služba Civilne zaštite Općine Olovo/Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button