Vijesti iz ZDK

Pismene pohvale u povodu Svjetskog dana Civilne zaštite dobili Adin Višća, Zijad Dramalija i Dino Degirmendžić iz Olova

ZENICA, 27.februara – Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona u okviru obilježavanja 01. marta – Svjetskog dana civilne zaštite održala je danas prigodnu svečanost na kojoj uručena priznanja i nagrade pojedincima za uloženi rad, zalaganje i ostvarene rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nepogoda.

SvjetskiDanCZuZDK_fotoEnbPismene pohvale civilne zaštite dobili su Adin Višća, Zijad Dramalija i Dino Degirmendžić iz Olova, Jasminko Ibraković iz Sarajeva, te Almir Sarajlić iz Zenice i Osman Buza iz Kaknja.

Zahvalnice civilne zaštite ZDK dobili su Melisa Zukan, Rasim Kovač, Vahidin Mahmutović, Emina Omerdić, Adnan Ribić, Emir Čizmić, Dženis Terzić i Belmin Husičić.

Govoreći o jednogodišnjim rezultatima civilne zaštite na području Zeničko-dobojskog kantona, komandant Fahrudin Brkić istakao je da su jedinice civilne zaštite sada puno opremljenije i obučenije nego u trenutku kada su se prije dvije godine desile velike poplave.

“U prošloj godini nastojanja kantonalnog štaba i Vlade ZDK su bila usmjerena na vraćanje strukture civilne zaštite lokalnih zajednica i da se kroz prevenciju smanji rizik od eventualnih novih posljedica klizišta i poplava. U tom kontekstu su izdvojena značajna sredstva za nabavke opreme za službe zaštite na vodi i pod vodom, službu za zaštitu s visina, požara, kao i oprema za potrebe kantonalnog štaba i operativnog centra”, istakao je Brkić.

O nabavljenoj visoko sofisticiranoj opremi za spašavanje u vanrednim prilika i teško pristupačnim terenima prisutne je upoznao uposlenik Kantonalne uprave CZ ZDK, Elsin Bajramović, koji je posebno istakao osnovne uslove rada i način rada profesionalnih dronova i termalne kamere. (enb)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button