Vijesti iz ZDK

Analiza rada vatrogasaca u ZDK

ZENICA, 20.aprila – Na radnom sastanku direktora Kantonalne uprave civilne zaštete ZDK sa pomoćnicima načelnika općina za civilnu zaštitu razmatrala se problematiku na implementaciji Zakona o protivpožarnoj zaštiti i vatrogastvu ZDK, kao i problemi u provođenju zakona. Nakon duže diskusije zaključeno je da, uzimajući u obzir opremljenost i popunjenost profesionalnih vatrogasnih jedinica, može se konstatovati da su iste dobro odradile posao u prethodnom periodu.

Dogovoreno je da direktor KUCZ ZDK organizuje sastanak sa Ministarstvom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, direktoricom Kantonalne uprave za šumarstvo i direktorom „Šumskog privrednog društva“ na kojem bi se precizirale oabveze i zadaci za angažman profesionalnih vatrogasnih jedinica na gašenju šumskih požara. Raspoloživi kapaciteti dobrovoljnih vatrogasnih društava trebaju se koristiti prema planskim dokumentima i potrebama lokalnih zajednica i u tom kontekstu im pomagati u opremanju.

Istaknuto je da je potrebno i dalje raditi na podizanju svijesti građana, kao i obuci građana putem medija, proglasa i na druge načine, u cilju preventivnog djelovanja.(enb)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button