Vijesti iz ZDK

U Zenici održana javna tribina povodom Svjetskog dana slobode medija

ZENICA, 02.maja – Povodom 03.maja Međunarodnog dana slobode medija, u organizaciji Kluba novinara Zenice, Fondacije Friedrich Ebert u BiH i Udruženja BH novinari, u Zenici je održana tribina na kojoj su prezentirana istraživanja o temi “Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode”.

Uz učešće brojnih novinara, predstavnika akademske zajednice, sindikata i nevladinih organizacija, razgovarano je o medijskim slobodama i radu novinara u Bosni i Hercegovini, o odnosu politike i medija, ali i odgovornosti mediji u javnom životu.

Istraživanja su pokazala da građani vjeruju medijima, ali da javnost se sve više okreće društvenim mrežama na kojima je sve više netačnih i proizvoljnih informacija.

„Javni medijski servisi trebali bi biti u potpunosti u službi građana i biti potpuno nezavisni od stranačkih pritisaka, te imati stabilno finansiranje”, istaknuto je na skupu u Zenici.

Rezultati istraživanja pokazali su da u medijskoj svakodnevnici ima puno više problema nego što se javno razgovara o njima i da se društveni odnosi moraju uskladiti sa tehnološkim razvojem i potrebama građana i lokalnih zajednica.(enb)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button