Vijesti iz ZDK

Potpisani sporazumi sufinansiranja programa jačanja sistema zaštite i spašavanja u ZDK

Zenica, 05.maja – Predstavnici lokalnih Centara civilne zaštite sa područja Zeničko-dobojskog kantona potpisali su danas sporazume o sufinansiranje općina i Grada Zenica za jačanje sistema zaštite i spašavanja.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je za ove svrhe u 2017.godini planirana namjenska budžetska sredstva u iznosu od 1,050.500 KM, od kojih će se najveći dio izdvojiti u nabavku opreme za potreba lokalnih Centara civilne zaštite i Kantonalne uprave CZ ZDK, te za sanacije lokalnih klizišta nastalih tokom i nakon velikih poplava od prije tri godina.

“Ovim programom nastavljamo sa jačanjem sistema zaštite i spašavanja u lokalnim zajednicama prema njihovim zahtjevima i potrebama. Opredijeljena su namjenska sredstva i najveći dio će se, prema zahtjevima općina, utrošiti za nabavku opreme i jačanje struktura civilne zaštite, a ostatak sredstava je namijenje za prevenciju klizišta i uređenje korita rijeka u općinama”, istakao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK, Dževad Aličić.

Najviše sredstava je izdvojeno za potrebe za lokalnih zajednica koje su najviše nastradale tokom majskih i augustovskih poplava iz 2014.godine, a to su Maglaj, Žepče i Zenica, dok će za potrebe civilne zaštite u općini Visoko, koja danas nije dobila sredstva, u narednom periodu biti nabavljeno jedno novo vatrogasno vozilo.(enb)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button