Općenito

Crveni križ Federacije BiH ove godine obilježava 20. godina rada i djelovanja i 105. godina postojanja Crvenog križa/krsta u Bosni i Hercegovini

Crveni križ Federacije BiH ove godine obilježava dva Jubileja, 20. godina svog rada i djelovanja, kao i 105. godina postojanja Crvenog križa/krsta u Bosni i Hercegovini, kao najmasovnije i najstarije humanitarne organizacije u našoj domovini.

Podsjećamo, Crveni križ Federacije BiH je humanitarna, dobrovoljna organizacija od posebnog društvenog interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine koja, shodno odredbama Zakona o Crvenom križu/krstu Federacije BiH (Sl. novine FBiH br. 28/06), svoje humanitarne ciljeve i zadatke ostvaruje u oblasti zaštite i unaprijeđenja zdravlja, socijalne zaštite, zdravstvenog i humanitarnog odgoja i obrazovanja.

U sklopu obilježavanja jubileja, pokrenuli smo i realizirali humanitarni projekat – izrada promotivne pjesme „Budi heroj“ autora Namika Tarabića posvećene promociji humanizma i solidarnosti među ljudima, a posebno u pružanju prve pomoći povrijeđenima u prometnim/saobraćajnim nezgodama, kao i u drugim nesrećama i kriznim situacijama. Promotivna pjesma je svjetlo dana ugledala zahvaljujući, prije svega, dokazanim humanistima i velikim zvijezda muzičke scene iz Bosne i Hercegovine i regiona: Halidom Bešlićem, Hankom Paldum, Elvirom Rahić, Petrom Živkovićem iz Novog Sada(R Srbija), Ninom Pršešom, Omladinskim horom iz Zenica, Klapom Divna iz Trpnja(R Hrvatska), Ansamblom Kladanjke iz Kladnja, te Edibom Čengićem koji potpisuje aranžman i producentom Mehmedom Bajraktarevićem.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button