Općenito

Almasa i Đemal Memagić dobitnici nagrade “Večernjakov pečat” za uspjeh godine

MarkoPipunic
Almasa i Đemal Memagić
Privrednik Marko Pipunić progašen je osobom godine u BiH za 2016. godinu. Ovo su svojim glasovima odlučili čitatelji Večernjeg lista, izdanje za BiH, a proglašenje je obavljeno tokom manifestacije “Večernjakov pečat” koja je sinoć održana u Mostaru.

Pipunić je rođen u Modriči, napravio karijeru u Hrvatskoj i nikada nije zaboravio svoj rodni kraj. Nikada ne izbjegne priliku da zaposli svoje Posavce. Nagradu je primio iz ruku predsjedavajućeg bh. Predsjedništva Mladena Ivanića.

“Kada pogledam sve dobitnike prije mene, stvarno ne znam čime sam ovu nagradu zaslužio. Zaista ne znam šta u ovom trenutku reći. Kao dječak sam često želio praviti svijet boljim. Školujući se otišao sam u Slavoniju. Okolnosti su bile takve da sam se morao vratiti tamo gdje sam se školovao. Ostao sam u Hrvatskoj, ali iz mene nije otišla BiH. Ovo daje čast i važnost. Važnost ću pokušati vratiti kroz pomoć ljudima i stvarajući bolje uvjete za život. Mogu obećati da ćete imati svog Bosanca uz sebe i to je način na koji ja mogu zahvaliti za nagradu”, kazao je Pipunić.

Nagradu za promociju evropskih vrijednosti dobili su ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Nagrada za humanost otišla je u ruke Ivana Solde, za “poduhvat godine” Mustafi Mehiću.

Nagradu za uspjeh godine dobili su Almasa i Đemal Memagić, vlasnici obiteljske tvrtke koja je zaposlila više od 1000 zaposlenika. Đemal je i načelnik općine Olovo u kojoj se odrekao svoje plaće u korist stipendista.

U kategoriji “međureligijski dijalog”, za pobjednika je proglašen Iguman Danilo Pavlović, u kategoriji “pravosuđe” predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, u kategoriji “privrednici” Rasim Bajrović, u kategoriji “kultura i scena” Sariti Vujković.

Posebno priznanje za životno djelo dobio je holivudski glumac Armand Assante.

U kategoriji “nauka”, priznanje je dobio Nihad Alihodžić, a za “međupolitički dijalog” predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U kategoriji “Naše gore list” nagradu je dobio Goran Marić, u kategoriji “lokalni lideri”, Igor Radojičić.

Posebno priznanje uručeno je Hoyt Brian Yeeu, zamjeniku pomoćnika državnog tajnika SAD, dok je u kategoriji “sport”, nagradu dobila Amina Kajtaz.

Manifestacija “Večernjakov pečat” održana je u Mostaru 16. put, ovaj put pod motom “Evropsko proljeće”. Prisustvovale su brojne zvijezde iz svijeta sporta, muzike, filma, ali i veliki broj političara iz BiH i svijeta.
bhrt/Radio Olovo-A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button