Olovo

Delegacija bratske srednje škole Erenkoy Kiz Anadolu Lisesi iz Istanbula u posjeti MSŠ Musa Ćazim Ćatić”Olovo

Predstavnici MSŠ“Musa Ćazim Ćatić“ na čelu sa direktorom Mujom Mansom danas su ugostili Saadet Berna Ocakcioglu direktoricu srednje škole Erenkoy Kiz Anadolu Lisesi iz Istanbula ,sa saradnicama Kader Altinpinar profesoricu matematike i predstavnicu učenika ove škole Tuanu Cengiz .

– Kada smo odlučivali o tome sa kojom školom ćemo se bratimiti želja nam je bila da to bude škola iz grada koji je stradao tokom agresije na BiH. Sretna sam što sam danas ovdje u Olovu i što možemo raditi na razvijanju prijateljskih odnosa naše dvije škole,kaže direktorica Ocakcioglu.

Tuana Cengiz učenica srednje škole Erenkoy Kiz Anadolu Lisesi iz Istanbula, je predsjednica učeničkog savjeta škole i članica Saveza učenika srednjih škola u Istanbulu, će se tokom boravka delegacije iz ove škole družiti sa svojim vršnjacima u MSŠ“Musa Ćazim Ćatić“.

-Ovo je drugi od planirana dva radna sastanka u ovoj godini.Na jesen bi naši profesori i učenici trebali otputovati u Istanbul a razgovarali smo danas i ostalim načinima saradnje naše dvije škole ,ističe direktor Mujo Manso koji se za pomoć u prevođenju posebno zahvalio Esadu ef.Pepiću.

MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Olovo nedavno je potpisala protokol o bratimljenju sa srednjom školom Erenkoy Kiz Anadolu Lisesi iz Istanbula . Protokol podrazumijeva saradnju na polju obrazovanja,ekonomije,kulture razmjene iskustava i širenja prijateljstva .Pomenuta škola iz Istanbula tačnije ženska gimnazija , broji više od 800 učenica i 80 profesora a nalazi u oblasti Kadikoj u Istanbulu koja broji više od 4. miliona stanovnika.

Saradnja osnovne i srednje škole sa Institutom Junuz Emre sa sjedištem u Sarajevu podrazumijeva i pomoć podršku u školskim pomagalima koja je u nekoliko navrata već realizovana .

Na osnovu potpisanog protokola između Federalnog ministarstva obrazovanja ,nauke kulture i sporta i Instituta Junuz Emre Sarajevo i grada Instanbula sve škole na području Federacije BiH koje u svom nastavnom planu i programu izučavaju turski jezik su ponuđene da potpišu protokol o bratimljenju sa školama iz okruga Istanbul.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button