KulturaOlovo

U Jelaškama promovisana knjiga “Fra Matija Divković i Jelaške”autora Nikole Kamenčića

U Jelaškama tačnije zaseoku Stojčići općina Olovo ,upriličena je promocija knjige „Fra Matija Divković i Jelaške“i izložba „Živo vrelo fra Matije Divkovića 1623-2016″autora Nikole Kamenčića.Promotori knjige su bili fra Stjepan Duvnjak i fra Marijan Karaula. Knjiga „Fra Matija Divković i Jelaške“je jednim dijelom zbornik radova manifestacije Dani fra Matije Divkovića koji su održani 23. i 24. jula 2011.godine.
Promociji, čija je moderatorica bila Božena Zečević,prisustvovali pored velikog broja mještana,prijatelja i rodbine i predstavnici vjerskog, kulturnog,političkog i javnog života načelnici općina Olovo i Vareš Đemal Memagić i Zdravko Marošević ,predstavnici izdavača Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Franjevačkog medijskog centra te brojni drugi gosti i zvanice.
Prema riječima autora Nikole Kamenčića želja mu je bila da se oduži svom rodnom kraju i fra Matiji Divkoviću tako što će objaviti knjigu u kojoj će na jednom mjestu prikupiti sve što može pomoći u rasvjetljavanju lika i djela „oca bosanske pismenosti“ kako ga nazivaju oni koji su izučavali njegov rad.
Od održavanja okruglog stola 2011. godine koji je bio posvećen obilježavanju „Četiri stoljeća prve štampane knjige na narodnom jeziku-Nauk krstijanski 1611-2011“ autor je radio na prikupljanju objavljenih radova ,izlaganja i pisanih tragova o njegovim rodnim Jelaškama.

-Danas nakon šest godina rada na prikupljanju materijala za knjigu ,rada na knjizi i konačnog njenog izlaska mogu reći da sam presretan.Ovo je važan dan za mene za Jelaške ali i općinu Olovo jer smo zajedno otrgli od zaborava važan dio naše ali bh historije, istako je Kamenčić.
Promotori knjige fra Marijan Karaula i fra Stjepan Duvnjak su istakli važnost pisanja i bilježenja događaja a ova knjiga je najbolji način koji može biti primjer i vodilja i drugima kako se odužiti svom zavičaju.
Na kraju predstavljanja knjige autor Nikola Kamečić je svima koji su na bilo koji način pomogli izdavanje ovog djela uručio zahvalnice i knjigu koja se od danas može posuditi za čitanje u Gradskoj biblioteci u Olovu.
————————————————————————————————————————————————–
Fra Matija Divković je rođen u selu Jelaške,općina Olovo, 1563 godine.Bio je bosanski franjevac i prvi je izdao knjigu na narodnom jeziku „Nauk krastijanski za narod slovinski“ koja je štampana u Veneciji 1611 godine na bosančici.
————————————————————————————————————————————————–
Tekst i foto A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button