AktuelnoKulturaOlovo

Obelisk na Bakićima uspravljen -U toku projekat restauracije i konzervacije

Na lokalitetu Kamenica u rejonu Bakića traju radovi na restauraciji i konzervaciji obeliska jedinstvenog nacionalnog spomenika, koji će ovim projektom povratiti svoj izvorni sjaj i ljepotu. Restauraciju ovog grandioznog i bogato ukrašenog kamenog stuba provodi preduzeće „RESTAURO“ iz Sarajeva. Danas smo posjetili ovaj lokalitet gdje smo se uvjerili kako je u dosadašnjem djelu projekta uspješno izvršeno uspravljanje nagetog spomenika u njegovoj osnovi, te da su u toku radovi na čišćenju oštećene kamene kugle na krovnoj piramidi, odnosno vrhu, blizu 4 metra visokog, srednjovjekovnog spomenika.
– Nakon čišćenja pristupit ćemo retuširanju oštećenih, odnosno nadomještanju nedostajućih djelova. U završnoj fazi uradit će mo konzervaciju- kazala je za naš program
Aida Alić magistar kiparstva restauracije i konzervacije, napominjući kako lijepo vrijeme pogoduje radovima. – Današnji dan iskoristit ćemo i da uzmemo otisak za nedostajući dio kamene kugle a potom sve dok nas vrijeme služi nastavljamo sa radovima-kazuje nam ova mlada umjetnica i vrstan stručnjak za ovu oblast.
Podsjećamo: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u septembru 2008. godine Obelisk je proglasila nacionalnim spomenikom BiH. Autoriteti u ovoj oblasti Ćiro Truhelka, Šefik Bešlagić, Dubravko Lovrenović i dr. Isticali su da olovski „Obelisk“ predstavlja jedan od „ Najzanimljivijih i najistaknutijih“ srednjovjekovnih spomenika u BiH.
Radio Olovo/K.Plećan

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button