AktuelnoOlovo

STANOVNICI MZ KRIŽEVIĆI I KLINČIĆI PROTIV MHE NA ORLJI

Provodeći odluku Općinskog vijeća Olovo, donesenu na zahtjev Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK jučer je u MZ Križevići i Klinčići obavljena javna rasprava o dodjeli koncesije za izgradnju MHE na rijeci Orlji. Ova redovna zakonska procedura provodi se svaki pud kada neki pravni subjekt, u ovom slučaju to su preduzeća „Energonova“- Sarajevo i „Hara Green Energy“-Visoko, nadležnom kantonalnom Ministarstvu podnese zahtjev za izdavanje koncesije.
Kada je rijeka Orlja u pitanju ovo je bila četvrta javna rasprava na ovu temu.

Sastanku u Meorači – za MZ Križevići prisustvovalo je oko 30 stanovnika kojima su predstavnici Općine Olovo i investitora prezentirali planove o gradnji tvrdeći da su u pitanju korisni i neškodljivi projekti koji bi osim koncesione naknade od 10% nakon 30 godina potpuno postali vlasništvo općine.
Opisujući Orlju kao izvor pitke vode, kao rijedak Božiji dar i primjer netaknute prirode koja se mora sačuvati svi su prisutni, izuzev jednog glasa ZA, bili su PROTIV bilo kakvih vodozahvata i izgradnje MHE na ovoj rijeci.
U MZ Klinčići otišli su i korak dalje te su, uz plebiscitarno odbijanje svih 60 prisutnih stanovnika, prezentirali anketu sa potpisima u kojoj se preko 130 stanovnika Musića i Klinčića pismeno izjasnili da su PROTIV izgradnje MHE na rijeci Orlji.

Na jednoj od svojih narednih sjednica Općinsko vijeće Olovo će se odrediti spram ovih zaključaka.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button