Općenito

Znanje, početni kapital i putovanje u Gruziju- Otvoren konkurs za najveći evropski program za mlade društvene preduzetnike


Nagrada za društvene promjene (Social Impact Award – SIA) najveći je evropski program podrške mladima koji imaju ideje za pokretanje društvenih biznisa, a regionalni Propulsion Fond sprovodi ovaj program u Bosni i Hercegovini od 2016. godine. U toku je prijavljivanje za ovogodišnji ciklus programa namijenjenog onima koji imaju ideje za društveni biznis i između 14 i 30 godina.
Društveni biznis podrazumijeva poslovanje koje ostvaruje profit poput svakog drugog biznisa, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema. Riječ je najčešće o idejama koje rješavaju probleme teško zapošljivih i marginalizovanih društvenih skupina, probleme nedovoljne uposlenosti mladih, životne sredine i druge društvene probleme koji mogu biti osnova ideje. Mladi mogu konkurisati pojedinačno, a posebno će biti vrednovane timske prijave. Prijave će biti otvorene do kraja aprila, a sve informacije dostupne su na portalu http://www.socialimpactaward.me.
Nagrada za društvene promjene predstavlja proces tokom kojeg svi učesnici dobijaju. Oni koji ne budu odabrani među finaliste programa, dobiće jasne smjernice za unaprijeđenje ideje. Ideje koje se plasiraju u finale proći će kroz proces inkubacije tokom kojeg će se od nejasnih ideja transformisati u gotove poslovne projekte, uz pomoć univerzitetskih i stručnjaka iz najvećih BH kompanija.
Krajem septembra, stručni žiri i online zajednica odabraće tri pobjedinčka tima koji će dobiti početni kapital za pokretanje posla od po 1.500 eura i putovanje na međunarodni samit Nagrade za društvene promjene koji se ove godine održava u prijestonici Gruzije, Tbilisiju.
U 30 zemalja Evrope, Afrike i Azije program Nagrade za društvene promjene biće sproveden 2018. godine. Regionalni Propulsion Fond sprovodi ovaj program u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu. Propulsion Fond djeluje u cijelom regionu i fokusiran je na omogućavanje kompanijama da ulažu u dobrobit društva u kojem posluju. Godišnje, u različite programe društvene dobrobiti vodeće kompanije regiona kroz Propulsion Fond usmjeravaju više od 600.000 eura.
Nagradu za društvene promjene pokrenuli su 2009. jedan od najprestižnijih ekonomskih univerziteta na svijetu – Bečki univerzitet za biznis i ekonomiju (WU) uz podrku bečkog Impact Hub-a i Erste Fondacije.
U Bosni i Hercegovini ovde godine Propulsion Fond sprovodi u saradnji sa Sparkasse bankom, Coca Cola HBC, Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Američkom privrednom komorom u Bosni i Hercegovini i brojnim lokalnim organizacijama.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button