NGO i udruženjaOlovo

“Naš kutak” u Carevoj Ćupriji mjesto iz dječije mašte

U našem studiju smo ugostili Dudu Lagumdžić i Belmu Trakić animatorice u dječijem „Našem kutku“ u Carevoj Ćupriji koji je nakon tri godine presato sa radom.
Dječiji „Naš kutak“ u Carevoj Ćupriji osnovan je u junu 2015. godine u sklopu projekta „Pomoć lokalnim zajednicama nakon poplava“ organizacije „World Vision“, koje su zadesile našu zemlju u maju 2014. godine.
Prema riječima Dude Lagumdžić animatorice u Dječijem kutku velika je sreća i zadovoljstvo da je i Careva Ćuprija tada dobila dječiji kutak i da se u prostorijama OŠ „Hasan Kikić“ u jednoj skromnoj, ali zahvaljujući, dječijoj maštovitosti, kreativnosti i upornosti otvori Dječiji kutak.
– Otvaranja Dječijeg kutka u Carevoj Ćupriji imalo je veliki odjek kako među djecom tako i roditeljima čime je „World Vision“ doprinio mnogo kvalitetnijem životu u našoj sredini,kaže animatorica Lagumdžić inače profesorica Pedagogije već nekoliko godina bez stalnog zaposlenja .
Kao i većina manjih sredina na području općine Olovo Careva Ćuprija nema ni jedno mjesto za boravak djece, pa ni omladine,pokazalo se da je Dječiji kutak bio itekako potreban. Prema mišljenju većine roditelja, djeca su „zaboravljena“.Osmi škole, ne postoji ni jedno mjesto, zabavni park, vrtić, gdje bi djeca mogla na kvalitetan način odrastati.
Otvaranje Dječijeg kutka bilo je pravo osvježenje za cijelu lokalnu zajednicu.


Rad u ovoj skromoj ali zahvaljujući vrijednim animatoricama Dudi i Belmi nudi inspirativne sadržaje koji omogućavaju razne aktivnosti za djecu, didaktički materijal, igračke što je razlog svakodnevene dječije radosti .
-Djeca su uspjela razviti osjećaj pripadnosti jednoj grupi. Ovdje se poštuju dječija prava, uvažavaju dječije želje, mišljenja i prijedlozi. Ovdje smo osmislili oazu igre, mašte, ljubavi i prijateljstva. Radionice koje se realizuju su edukativnog, psihološkog, kreativnog i sportskog karaktera i sprovode se kroz igru, a sadržaji su prilagođeni uzrastu djece ističe, profesorica Lagumdžić kojoj ovaj posao ,kako kaže pričinjava i veliko zadovoljstvo.

Kutak je idealna zamisao da se djeca sklone sa ulica, odvoje od računara, virtuelnog svijeta, da svoje slobodno vrijeme provode na zdrav i kvalitetan način.

-Ono što je jako bitno istaći jeste da su djeca Kutak doživjela kao svoju svakodnevnu obavezu koju jedva čekaju da ispune. Veliku, moglo bi se reći, psihološku pomoć radu Dječijeg kutka dali su roditelji, nastavnici i ostali uposlenici POŠ „Hasan Kikić“ u Carevoj Ćupriji,ističe animatorica Belma Trakić.
Realizovali su niz aktivnosti poput sportkih ,edukativnih radionica i projekta „U zdravom kutku zdrava djeca“ kojeg je finansirala organizacija“World Vision“, a svrha projekta je bila da se edukuju roditelji i djeca kako bi se doprinijelo poboljšanju i promoviranju zdravog načina života u društvu.

Boravak djece u Dječijem kutku u sigurnom okruženju je bio besplatan za svu djecu i više nego koristan pogotovo za one koji dugo čekaju autobus na povratku kući.

Krajem 2017.godine „Naš kutak“ u Carevoj Ćupriji gdje su bile angažovane Duda Lagumdžić Belma Trakić je prestao sa radom.
Kako su nam kazale trenutno su u fazi dogovora za Općinom Olovo oko ponovnog pokretanja dječijeg “Našeg kutka“ u Carevoj Ćupriji.


Podjećamo da je sve finansijske troškove za održavanje i rad do septembra 2016. godine finansirala je organizacija „World Vision“ koja je prestala djelovati na ovom području tako da je od decembra 2016. godine Dječiji kutak u Carevoj Ćupriji finansirala Općina Olovo i Općinski načelnik Đemal Memagić.
Vjerujemo da će ova dobro omišljenja aktivnost koja se pokazala više nego opravdanom i poželjnom na radost djece i roditelja ali MZ Careva Ćuprija ponovo početi s radom o čemu ćemo sa zadovoljstvom moći informisati i vas cijenjeni čitatelji.Do tada posjetite njihovu stranicu i uvjerite se u njihove šarolike aktivnosti koje jedva čekaju da opet realizuju.Naš kutak

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button