KulturaOlovo

U Olovu svečano obilježen 26.rođendan Armije Republike BiH

U Olovu je danas u prisustvu brojnih građana,predstavnika vlasti ,boračkih organizacija i udruženja ,organizatora Saveza dobitinka najvećih ratnih priznanja ZDK pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja u Vladi ZDK i uz podršku Općine Olovo i Općinskog načelnika Đemala Memagića svečano obilježen 26.rođendan Armije R BiH .
Manifestacija obilježavanja započela je odavanjem počasti poginulim borcima na šehidskom mezarju u Solunu a potom i centralnom spomen obilježju na trgu „Senahid Bolić Bolo“ gdje su cvijeće položili i učenjem Fatihe počast odali predstavnici Saveza dobitinka najvećih ratnih priznanja ZDK ,Ministarstva za boračka pitanja u Vladi ZDK,ORVI 92-95 Olovo ,UBNOR-a Udruženja antifašista općine Olovo, oficiri Drugog rendžerskog puka OSBiH,Općinski načelnik Đemal Memagić i predstavnici Općinskog vijeća Olovo.
Prisutnim građanima ,gostima i zvanicama na Trgu „Senahid Bolić Bolo“ obratio se Općinski načelnik Đemal Memagić koji je prije svega bivšim borcima Armije BiH čestitato Dan Armije R BiH i poželio da se ugodno osjećaju u Olovu.
Manifestaciju su posebno uljepšaljali Rudarski duhački orkestar iz Kaknja i učenici osnovne i srednje škole koji su u majicama i sa ratnim zastavama brigada Armije R BiH sa područja ZDK učestvovali u svečanom defileu od škole do sportske dvorane gdje je održana svečana akademija.
Nazim Bećirović predsjednik organizacije Saveza dobitinka najvećih ratnih priznanja ZDK , čestitao je 15.april zvaničan datum formiranja Armije te istakao je važnost očuvanja kulture sjećanja na našu Armiju R BiH koja je

stvorena snagom bosanskog otpora agresoru, u početku iz ničega da bi potom stasala u respektabilnu vojnu silu.
Fahrudin Čolaković ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK čestitajući ovaj dan svima koji vole domovinu BiH i njenu Armiju R BiH je naglasio da možemo biti ponosni na časnu borbu pripadnika Armije R BiH za slobodu koju danas svi uživamo.Na nama je da nikada ne zaboravimo naše borce i dug prema njima,kazao je između ostalog ministar Čolaković.
Na svečanoj akademiji uručene su nagrade i zahvalnice učenicima osnovnih i srednje škole za najbolje likovne i literarne radove na temu „Ja volim Armiju R BiH“.

U povodu Dana Armije RBiH u sportskom centru je odigrana i revijalna utakmica u sjedećoj odbojci izemđu ekipa Kaknja i Breze.
Uz muzičku pratnju Ejuba Ferhatovića nastupili su Muharem Hadrović ,Dino Ramić i Emir Manso.
Prigodno osvježenje i ručak za zvanice pripremile su članice FŽ“Sabina Jamaković“ i Udruženja za ruralni razvoj „Zeleni vir“ uz podršku osoblja BRC“Aquaterm“ Olovo.
Evo i imena nagrađenih učenika osnovnih i srednje škole ;
REZULTATI KONKURSA ZA LIKOVNE i LİTERARNE RADOVE na temu „I ja volim Armiju BiH’
I Osnovna škola
I. Učenici od I do IV razreda
Literami rad:
I.Sokolar Anela — IV r OŠ „Hasan Kiki” Solun
2.Višća Sajra — II r Oš „Hasan Kikić” Solun
Likovni rad: I .Rotić Diejlana — III rOŠ „Hasan Kikiö” Solun
2.Brkiö İris — II r Oğ „Olovo” Olovo
3.Munjić Ajna — I r OŠ „Hasan Kikić” Solun
2. Učenici od V do IX razreda
Literami rad: l.Šehić Nejla — IX r OŠ „Olovo” Olovo
2.Rizvanović Amina —IX r OŠ „Olovo” Olovo
3.LagumdZić Edina — VIIIr OŠ „Hasan Kikić” Solun
Likovni rad: I.Mulić Merjam — IX r OŠ „Hasan Kikić” Solun
2.Karagić lbro – IX r OŠ „Olovo” oıovo
3.Kupusović Taida — VI r Oć „Olovo” Olovo
IISrednja škola
Literarni rad: l.Višća Ajla – IV2 r MSŠ „Musa Cazim Ćatić” Olovo
Likovni rad: I.Ejubović Melisa
– IVI r MSŠ „Musa Ćazim Ćatić” Olovo

KOMISIJA:
I .Halilović Suad
2.Manso Mujo
3 .Mašić Zakira
4.Đogo Dženana

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button