Vijesti iz ZDK

ČOLAKOVIĆ „MINISTARSTVO ZA BORAČKA PITANJA U 2017. GODINI DODIJELO JE 3917 JEDNOKRATNIH POMOĆI BORAČKOJ POPULACIJI“

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Informaciju o vanrednoj novčanoj pomoći za potrebe branilaca i članova njihovih porodica u 2017. godini. Informacija prikazuje sprovedene aktivnosti, potrebe i opravdanosti postojanja ovoga transfera s obzirom na ukupno socijlano – ekonomsko stanje u državi. Iako Vlada Zeničko – dobojskog kantona provodi intenzivne mjere na smanjenju broja nezaposlenih osoba i povećanju broja zaposlenih, kroz programe koji se realiziranju preko Službe za zapošljavanje ZDK, ali i nekoliko ministarstava, još imamo veliki broj nezaposlenih iz reda ove populacije: demobiliziranih branilaca, ratnih vojnih invalida i članove porodica poginulih branilaca.
Kroz vanrednu novčanu pomoć Ministarstvo za boračka pitanja nastoji ublažiti postojeće socijalno-ekonomsko stanje branilačke populacije, dok istovremeno provodi projekte zapošljavanja i samozapošljavanja, kojim bi se trajno riješilo pitanje egzistencije ove kategorije društva.
U 2017.godini ukupno je realizirano 3.917 zahtjeva i utrošeno 990.000,00 KM.
Ministarstvo je dodijelio vanrednu novčanu pomoć za:
– 3620 korisnika – demobiliziranih branilaca i njihovih porodica,
– 265 korisnika – ratnih vojnih invalida,
– 30 korisnika – porodica šehida i poginulih boraca i
– 2 korisnika – dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja.
„Realizirani utrošak sredstava za ovaj vid novčane pomoći u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona u 2017. godini iznosio je 990.000,00 KM, odnosno 100% planiranih sredstava što je dokaz opredjenja Vlade ZDK da neće štedjeti na branilačkoj populaciji“ naglašava resorni ministar Fahrudin Čolaković.Press služba Vlade ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button