AktuelnoOlovoPrirodne nepogode

Oštećena putna komunikacija Olovo-Han Pijesak

Zbog čestih jakih kiša, nevremana ovog ljeta na području općine Olovo u velikom broju MZ uništeni su putevi,pokrenuta klizišta,stradali su poljoprivredni usjevi i druga materijalna dobra.Putna komunikacija tačnije regionalni put Olovo- Han Pijesak pretrpjela je velika oštećenja koja zahtijevaju hitnu interevneciju.Kako su nam kazali mještani MZ Petrovići otežano je saobraćanje jer je put ispucao ,pojavilo se klizište koje svaki dan prijeti da ugrozi putnu komunikaciju a na jednom mjestu došlo je do urušavanja kolovozne trake.
Na ovom području ima oko 50 domaćinstava kojima je otežano kretanje a na pojedinim dionicama puta ugrožena i sigurnost.U razgovoru sa Fahrudinom Colakovicem ministrom u Vladi ZDK,kako je prilikom svoje posjete i obećao premijer Vlade ZDK, gospodin Miralem Galijašević, a na prijedlog Džavida Aličića, direktora Kantonalne uprave CZ ZDK-a, u petak 13.07.2018., Vlada je na svojoj sjednici odobrila interventna sredstva u iznosu od 500 000 KM za sanaciju šteta nastalih usljed djelovanja prirodne nesreće koja je pogodila dijelove općine Olovo. 400 000 KM odobreno je za sanaciju štete na regionalnom putu Olovo-Han Pijesak i 100 000 KM za sanaciju ostalih oštećenja na infrastrukturi lokalnog karaktera.

Prema riječima Jusufa Begovića iz preduzeću Porobić koje ove godine održava ovu putnu komunikaciju radovi na sanaciji puta bi trebali početi 1.08.2018.godine jer je u toku procedura koju provodi Kantonalna direkcija za ceste.
Sa ovim problemom upoznato je nadležno Ministarstvo u Vladi ZDK koje će izdvojiti potrebna sredstva jer se radi o velikim oštećenjima koja zahtijevaju veća ulaganja.Prema informacijama koje smo dobili od nadležnih u Općini Olovo štete na lokalnim i reginalnim cestama na području općine Olovo su velike i u narednom periodu će početi sanacija.
Vjerujemo kao i stanovnici naselja Petrovići, koji su nam poslali ove fotografije, da će to biti ubrzo kako ne bi došlo do novih neželjenih posljedica.A.M/Radio Olovo, foto;Mirsad.B.i Semir.K.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button