KulturaOlovo

Svečano obilježen Dan općine Olovo

Nakon intoniranja himne BiH predsjedavajuća vijeća Enida Brkić čestitajući svim građanima Olova Dan općine Olovo, prisutne vijećnike i goste je podsjetila da je na današnji dan započela odbrana općine Olovo od agresora. Ovaj datum je u kolektivnom sjećanju svih nas, kada su goloruki mladići iz školskih klupa sa svojim očevima stali na bedeme ovog grada i zaustavili daleko snažnijeg neprijatelja.Od tada pa do kraja agresije na Olovo i BiH krvlju je ispisana historija odbrane ovog grada.U isto vrijeme tužni ali i ponosni, svjedoci smo jednog vremena ,najsvjetlije historije ovih prostora koju nikada ne smijemo zaboraviti.
Prisutnima se obratio i ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković koji je između ostalog kazao da je ovo mjesec sjećanja na najhrabrije sinove i najsvjetilije stranice naše historije kojima se možemo odužiti jedino novim podvizima kroz rad i izgradnju naše općine i domovine BiH.
Načelnik općine Olovo Đemal Memagić pozdravljajući prisutne i čestitajući svim građanima Olova ovaj dan još jednom je podsjetio da za njega govore djela.
-Svakodnevni rad na poboljšanju uslova života svih stanovnika naše općine je naše opredjeljenje jer smo pokazali da imamo snagu za to i nećemo odustati na tom putu,kazao je načelnik Memagić.
Ovom danu predhodile su brojne kulturne i sportske manifestacije u kojima je učešće uzelo više stotina mladih na sportskim terenima .Najbolji su osvojili pehare i novčane nagrade.
Pored toga građani Olova i gosti koji borave u našem gradu , imali su priliku posjetiti neki od kulturnih događaja;
-U Zavičajnom muzeju –Izložbu panoa sa stećcima upisanih na Listu svjetske baštine pod nazivom „Stećci -Svjetska baština“,
-Veče sevdaha na kojem su nastupili Refija Muslić Hamid Ragipović Besko,Ferid Avdić,Alma Subašić uz muzičku pratnju Jasmina Ferizbegovića i Šerifa Kape zatim pozorišnu predstavu „Rod i dom“ koju je izveo glumac Irfan Kasumović te izložbu knjiga Gradske biblioteke.
Kako je Dan općine prilika da se sumiraju rezultati urađenog i pogleda u budućnost, prisutni na svečanoj akademiji premijerno su pogledali kratki dokumentarni film „Olovo juče,danas ,sutra“ u produkciji Centra za kulturu,sport i informisanje koji je pripremio novinar Kadir Plećan .
U kulturno umjetničkom dijelu svečane akademije muzičko – poetski performans za ovu priliku pripremili su profesorica violine Jasmina Šehanović i glumac Irfan Kasumović.
Predstavnici Općine Olovo ,Općinskog vijeća ,Vlade ZDK ,nevladinih organizacija i političkih partija položili su cvijeća na centralno spomen obilježe šehidima i poginulim borcima općine Olovo na trgu Senahid Bolić Bolo i na šehidskom mezarju u Solunu.
Članice Udruženja „Zeleni vir“ i „Sabina Jamaković“i ovaj put su pripremile osvježenje i ručak.Pokrovitelj svih kulturnih i sportskih aktivnosti je Općina Olovo i Općinski načelnik Đemal Memagić.
Foto Radio Olovo/tekst A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button