AktuelnoOlovo

Godina u znaku građevinskih radova u Olovu
Na području općine Olovo u toku je realizacija nekoliko projekata. Veliki broj njih je završen dok se uporedo radi na novim. Završeni su radovi na asfaltiranju lokalnih puteva u Bakićima, Olovskim Lukama i Bioštici,dok su u toku radovi u Solunu na uređenju puta do šehidskog mezarja i na asfaltiranju dijela ceste u ulici Branilaca za koje je sredstva u visni od 130.000 KM obezbijedila Direkacija za ceste F BiH.
Završena je i sanacija puteva oštećenih u prirodnim nepogodama prema Gurdićima i Petrovićima iz sredsatava Vlade ZDK. Po završteku radova koji su toku planirano je asfaltiranje puteva u naseljima Glavično i Kovačići. Ukupna vrijednost radova koje izvode“ Doboj putevi“ je 320 000 KM .
Završeni su radovi na postavljanju stubova za rasvjetu u naseljima Lišci i Čude pa će tako pored pomenutih ,rasvjetu uskoro dobiti i naselja Bioštica,dio naselja Ol .Luke i Bakići .Izvođač radova je preduzeće“Elvik“ iz Srebrenika .
Podsjećamo projekat se ralizuje u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koju implementira UNDP BiH, a koji podrazumijeva realizaciju pet projekata u pet mjesnih zajednica uz sufinansiranje Općine Olovo u iznosu od 55.180,73 KM.
U toku je uređenje šehidskog mezarja u Solunu čija je vrijednost oko 117.000 KM , radove finansira Vlada Zeničko –dobojskog kantona.
U toku je i realizacija projekta „Sanacija i rekonstrukcija kotlovnice Doma kulture“ u vrijednosti od oko 85.000,00 KM koji finansira Svjetska banka uz sufinansiranje Općine Olovo.
Završeni su radovi na uklanjanju viška nanesenog materijala u koritu rijeke
Krivaje i uređenje dijela obale u naselju Solun ,Paska Luka i korita rijeke Stupčanice kroz centar grada .Početak radova na dovršetku objekta Centra Civilne zaštite na lokaciji Danac kod stadiona NK „Stupčanica“, čija je vrijednost oko 110.000 KM ,otpočet će uskoro po završetku tenderske procedure.
Od projekata koji su relaizovani tokom ove godine svakako treba pomenuti da je započeta gradnja područne škole u Gurdićima u vrijednosti od oko 28.000 KM.
Ove jeseni završeni su unutrašnji građevinski radovi u zgradi Doma kulture koje je finansirala organizacija TIKA, njihova ukupna vrijednost je oko 200.000,00 KM.

Ono što je vidljivo u gradu jeste završena zgrada Odjeljenja suda Visoko u Olovu. Sredstva za izgradnju osiguralo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) putem Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II kojeg finansira Vlada Norveške.
Vrijednost ugovora za izvođenje radova na izgradnji nove zgrade odjeljenja suda je iznosila 621.610,33 KM, a cijena usluge stručnog nadzora u visini od 16.965,00 KM. Također, putem projekta su obezbjeđena sredstva u iznosu od 35.000 KM za nabavku namještaja i opremanje zgrade. Vlada Zeničko-dobojskog kantona je izdvojila 169.190,00 KM za izradu projektne dokumentacije, izdavanje potrebnih dozvola za izgradnju, priključke na objekat, te spoljašnje uređenje i nabavku računarske i audioopreme.
U toku je izgradnja gradske džamije u Olovu za koju su sredstva od oko 2.miliona KM obezbijedili Fondacija Diyanet (TDV) i turski bratski grad Kirsehir.
U ovoj godini započela je i realizaciji projekta izgradnje zatvorenog terapijskog bazena, uz novo proširenje i smještajnih kapaciteta BRC„Aquaterm“u vrijednosti od oko 2,5 miliona KM.

Kada je riječ o vodosnadbijevanju na području općine Olovo cilj je staviti sve vodovode u zakonske okvire i obezbijediti nesmetano vodosnabijevanje za sve stanovnike opštine.U nekim MZ obezbijeđeno je uredno i nesmetano snadbijevanje vodom dok se uporedo radi na izradi projekta za vodovode koji trebaju rekonstrukciju poput vodovoda u MZ Jelaške gdje završena prva faza radova u vrijednosti od 90.000 KM dok je u toku je tenderska procedura nakon koje će biti poznat izvođač radova za završetak druge faze vodovoda u vrijednosti od 170.000 KM .Nakon ponovnog raspisivanja tendera očekuje se izvođač radova na vodovodu za naselje Dugandžići i vodovod Solun ,ukupne vrijednosti 60.000 KM.Uskoro bi trebao biti poznat i izvođač radova na spajanju naselja Dolovi i Bajraktari na vodovodni sistem Vrela Kruševo i Prgoševo za šta je sredstva u visini od 85.000 KM izdvojilo Ministarstvo za poljoprivredu,šumarstvo i vodoprivredu ZDK .
Kako saznajemo do nadležnih u Općini Olovo ove godine izvršena je ugradnja filtera za filtraciju vode na bazenu u odmaralištu „Zeleni vir” u vrijednosti od 40.000 KM dok je u toku tenderska procedura za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na izgradnji tri bungalova u pomenutom odmaralištu u vrijednosti od oko 190.000 KM.
Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button