Olovo

Postavljen alem na kupoli Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije u Olovu

20. oktobra 2018. godine postavljen je alem na kupoli i završen šerefet na munari, Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije u Olovu.

Izgradnju džamije finansira općina Kiršehir na čelu sa gradonačelnikom Yašarom Bahčedžijem, dok je sufinansijer i Diyanet Vakuf iz Ankare. Izvođač radova je firma Akin Ozay.
Uskoro ,tačnije 03. novembra 2018.godine navršava se godina dana od početka izgradnje džamije.Tim povodom glavni imam MIZ Olovo Esad ef.Pepić i direktor istoimene firme Akin Ozay informisali su Općinskog načelnika Đemala Memagića o radovima na izgradnji džamije. Prema dinamici koja se odvija planiranim tokom u toku su završni radovi na munari i izgrdanja zadnje ploče na administrativnoj zgradi MIZ OLOVO.
Gradilište je nedavno posjetio i muftija Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske. Glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić informisao je muftiju Hasana Atlija o uspješnoj posjeti gradonačelniku i Valiji Kiršehir i Direkciji Diyanet Vakuf u Ankari. Delegacija predvođena sarajevskim muftijom prof. dr. Enes ef. Ljevakovićem, razgovarala je o aktivnostima i planovima na završetku izgradnje Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije u Olovu.Završetak kao i otvorenje Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije planirano je naredne 2019. godine .Prema riječima glavnog imama MIZ Olovo Esada ef.Pepića prilikom posjete Turskoj spominjana je mogućnost i želja da se u sklopu manifestacije Ahilik haftasi (Sedmica bratstva), otvori sa otvorenjem džamije u Olovu. Ahilik haftasi se obilježava krajem septembra u centralnom dijelu Anadolije, a završava u Kiršehiru kao glavnom gradu Ahilika (Bratstva). Osnivač Ahilik (zanatskog bratstva) je Ahi Evran Veli koji je ukopan u Kiršehiru, gdje mu se u džamiji Ahi Evran-i Veli nalazi i turbe.E.P /Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button