KulturaOlovo

U Olovu svečano obilježen Dan državnosti BiH 25.novembar

Nakon intoniranja himne BiH ,čestitajući svim građanima Olova i BiH Dan državnosti, svečanu sjednicu je otvorila predsjedavajuća OV Enida Brkić a potom se prisutnima obratio Načelnik općine Olovo Đemal Memagić.
-Kao građani ove zemlje koja ima svoje duboke korijene imamo moralnu i svaku drugu obavezu posvetit se jedinstvu i njenom očuvanju pogotovo danas kada je potrebno činiti sve da očuvamo našu državu BiH.Olovo i njegovi građani imaju svoj put koji su odredili i mislim da on ide u pozitivnom smjeru i da tako trebamo nastaviti, bez razlike ko bio na čelu treba imati jedinstven cilj razvoj Olova i BiH,kazao je između ostalog u svom obraćanju Načelnik Memagić.

Historijski sat u povodu 75.godišnjice ZAVNOBiH-a održao je prof.dr.Enes Omerović podjećajujući nas na važnost prvog zasijedanja u Mrkonjić gradu (Varcar Vakufu).

-I kada je u pitanju državnost BiH i kada je u pitanju obilježavnje njene obnove možemo reći da je riječ o procesima koji su imali svoje uspone i padove.Moramo biti svjesni da riječ o procesima ,događajima dugog trajanja tokom kojih su različite generacije davale svoj doprinos obnovi izgradnji i očuvanju ideje zajedničke države i državnosti BiH.Jedna je generacija u ratnom vihoru Drugog Svjetskog rata obnovila bh državnost,druga je generacija 60 i 70 godina 20.stoljeća afirmirala bh državnost i učvrstila ravnopravan položaj BiH unutar Jugoslovenske Federacije treća je generacija opet u ratnom vihoru uspjel aodbraniti BiH i očuvati njenu državnost.A šta radimo mi?Šta radi generacija koja tokom posljednjeg rata nije bila dovoljno velika da nosi oružje ali je danas dovoljno zrela da sjedi u skupštinskim klupama i obavlja druge odgovorne poslove za ovu državu.Da li ćemo 25.novembar vidjeti samo kao još jedan neradni dan i priliku da druge optužimo da ne poštuju državu u kojoj živimo.Da li ćemo se samo sjećati velikih djela naših predaka ili ćemo uraditi nešto po ćemu će nas naši potomci pamtiti.Primjenjujući samo ideje ZAVNOBiH-a a to su nedjeljivost i ravnopravnost uz spremnost na malo kompromisa mogu našu zemlju učiniti boljim mjestom za život i mogu naše potomke učiniti ponosnim,kazao je prof.dr.Enes Omerović.

Svečanu akademiju u saradnji sa osnovnom i srednjom školom pripremio je Centar za kulturu ,sport i informisanje.Na akademiji su nastupili učenici horske sekcije OŠ „Olovo“ koju vodi prof.Emina Hemić,koji su pjevali pjesmu „Zemljo moja“.
Recitale koje je sa učenicima pripremila prof.Mirsada Mešić ,“Zapis o vitezu“ recitovao je Kerim Duraković,“Uspavanku“ Enisa Karamović i „Slovo o sinu“ Amera Karić.
Nakon svečane akademije akademski glumac Adem Smailhodžić za sve prisutne izveo je predstavu „Robijaš“pisca Ahmeda Muradbegovića koju je režirao Munib Milinkić.Sudeći prema pažnji i rekcijama publike te dugom aplauzu Adem je uspio pokupiti pozitvne reakcije svojom izvedbom ovog kako sam kaže djela koje je primjenjivo na svakog od nas i naš odnos prema drugima ali i državi BiH.
Inače Adem je sa ovom predstavom je na mini bh turneji .Nakon Zavidovića na Dan državnosti predstavu „Robijaš“ odigrat će u Srebrenici.

Nakon svečanog programa u sali Doma kulture predstavnici institucija,političkih partija,nevladinih organizacija i udruženja položili su cvijeće i odali su počast svim šehidima i poginulim borcima na centralnom spomen obilježju na Trgu „Senahid Bolić Bolo“.
Program obilježavanja Dana državnosti mogli su pratiti u direktnom prijenosu putem zemaljske mreze i interneta i slušaoci Radio Olova.
Tekst i foto Amira Milunić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button