AktuelnoHumanitarne akcijeOlovoPrirodne nepogode

PODVIG ČLANOVA DVD OLOVO I BROJNIH HUMANISTA

Nakon gotovo sedmodnevnih napora jučer je probijena sniježna blokada i u selo Slivnje dopremljena pomoć Nazifi Šehović jedinoj stanovnici ovog najudaljenijeg olovskog sela na potezu prema Han Pijesku.

This image has an empty alt attribute; its file name is nazifa-10.jpg

Zbog obilnih sniježnih padavina i nepristupačnog  planinskog terena članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) i CZ Olovo prvo su se prošle sedmice pješice uspjeli probiti u Slivnje i jedinoj stanovnici ovog sela uručiti osnovne životne namirnice.

This image has an empty alt attribute; its file name is nazifa-11.jpg

Nakon što su slike stanja koje su zatekli podjelili na društvenim mrežama pokrenuta je šira društvena akcija koja je naišla na razumjevanje mnogih i vrlo brzo rezultirala potrebom da se, radi dostave prikupljene pomoći, potpuno očisti put do ovog sela.

Dva dana i dvije noći, na 4-5 km dugom planinskom putu, od Petrovića do Slivanja, trajala je borba sa dubokim snijegom i smetovima.

This image has an empty alt attribute; its file name is nazifa-7.jpg

Preduzeće Abu Mansur Internacional iz Olovskih Luku ustupilo je mašinu za čišćenje snijega (skip) i radnike na mašini. Općina i JKP Bioštica obezbjedili su gorivo, angažovan je i jedan traktor za dopremu prikupljene pomoći.

This image has an empty alt attribute; its file name is nazifa-8.jpg

Uz članove DVD Olovo, te još jedan broj naših momaka iz Olova u ekspediciji je učestvovala i grupa Srebreničana koji žive u Tuzli, a koji su također prikupili hranu za Nazifu i njene koze. Naime Nazifa Šehović već dugi niz godina jedini je zimski stanovnik ovog planinskog sela.

This image has an empty alt attribute; its file name is nazifa-9.jpg

Živi u kući bez struje i vode, a društvo joj prave njenih 15-ak koza, izuzmu li se česti susreti sa vukovima, koji joj, kaže, vrebaju stado. – Kad’ sam ja gladna, gladne su i one, kad’ ja imam imaju i one – kazala je momcima iz DVD-a Olovo  Nazifa Šehović, sretna što su joj, uz hranu za nju, dopremljene dovoljne količine stočne hrane.

  Predsjednik DVD Olovo Senahid Ibrahimović, kao i Kemal Hodžić iz CZ Olovo zahvalili su se svim momcima na požrtvovanosti iskazanoj u probijanju do ovog sela, ali i brojnim donatorima koji su,uz već pomenute, dali svoj doprinos u prikupljanju i kupovini prijeko potrebnih namirnici. Tako je na Fecebook stranici DVD Olovo iskazana zahvalnost:

  • Enisi i Seadu Keserović – 50 €
  • Grupa građana iz Austrije – 100 €
  • Suad Karamović 40 KM
  • Rođak Kadrić – 40 KM
  • NN osoba iz Vozuce
  •  NN osobe sa donacijama od 10,30 i 50 KM   
  • Emir Mustafić – 50 KM

Za direktan angažman u akciji dostave pomoći i probijanju do Slivanja DVD Olovo poimenice zahvaljuje Mike Vrabac, Irhad Plećan, Zukić Semir, Rifat Imširović –Riča, Avdo Kopić, Adin Pašalić, Asmir Ibrišević, Dino Degirmendžić, Adin Višća, Kemal Hodžić….

  Ako je neko i zaboravljen hvala i u naše, u ime DVD Olovo i posebno u ime Nazife Šehović jedine stanovnice sela Slivnje.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button