AktuelnoVijesti iz BiH

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) obilježava se u cijelom svijetu zadnje srijede u februaru, a danas će biti obilježen i u školama širom BiH, u organizaciji Udruženja za razvoj društva “Kap” i nevladine organizacije “World Vision BiH”.
Dan ružičastih majica će biti obilježen u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu, gdje su predviđene aktivnosti u cilju informiranja građana o vršnjačkom i drugim oblicima nasilja, priopćeno je iz Udruženja “Kap”.

Također World Vision će podržati aktivnosti povodom obilježavanja tog važnog dana u 50 osnovnih škola u općinama Banovići, Banja Luka, Breza, Čelinac, Doboj, Doboj Istok, Goražde, Ilijaš, Istočna Ilidža, Kalesija, Kneževo, Kotor Varoš, Lukavac, Pale, Petrovo, Sapna, Vareš i Zvornik.

Djeca i mladi će u osnovnim školama i na trgovima postaviti tzv. ružičasti zid, gdje će simbolično, otiskom prsta, dlana ili svojim potpisom, svi zainteresirani imati priliku izjaviti svoje protivljenje svim oblicima nasilja, s fokusom na međuvršnjačko nasilje.

Obilježavanje Dana ružičastih majica organizira se u sklopu kampanje “Vrijedni pažnje”, čiji je cilj okončanje nasilja nad djecom, a bit će održano na Trgu djece Sarajeva u Sarajevu, na Trgu Slobode u Tuzli i na Trgu Krajine u Banja Luci, od 11.00 do 13.00 sati.

Udruženje Kap ove godine, u sklopu obilježavanja Dana ružičastih majica, obavještava djecu koja trpe bilo koji oblik međuvršnjačkog nasilja u školi i njihove roditelje, da je pokrenut projekat besplatne pravne pomoći, zahvaljujući podršci Veleposlanstva Australije u Bosni i Hercegovini.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button