Općenito

ZAPOČEO BIOŠTICA-KRIVAJA RAFTING

Oko 70 raftera iz Olova, Zenice, Tuzle, Sokoca, Jajca, Ključa, ali i  Slavonskog Broda (Hrvatska) te Starih Banovaca kod Beograda (Srbija) okupilo se jutros na izletištu Zeleni Vir, odakle smo ih upravo ispratili na start Prvog Bioštica – Krivaja raftinga koji organizuje rafting sekcija Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Olovo. Početak ove dvodnevne manifestacije nije pokvarila kiša koja od jutros pada u Olovu. Naprotiv, raspoloženje svih učesnika bilo je na visokom nivou, što su potvrdili razgovori koje smo pred polazak vodili sa pojedinim učesnicima. Osim za dvije rafterske posade iz Olova, plahovita Bioštica nije strana ni gostima iz Sl.Broda koji su se prije nekoliko godina spustili ovom etapom. – Drago mi je da sam danas ponovo ovdje, na Bioštici, da vidim poznata lica domaćina iz Olova, ali i raftera iz brojnih drugih gradova iz BiH, ali evo i Hrvatske i Srbije. Ne sumnjam da nas čeka još jedna nezaboravna avantura – kazao je za naš program Ivan Matekalo član rafterske ekipe iz Broda.

 Marko Prodanović iz Starih Banovaca iz Srbije kazao je da kiša samo pojačava adrenalin i ukupan ugođaj. – Nije nam prvi put da smo na raftingu  u Olovu, ali jeste prvo spuštanje niz Biošticu, jer je 2012 godine zbog poplava i visokog vodostaja ova etapa bila otkazana. Zato nam je drago da smo danas tu.Znam da nas čeka brza rijeka i predivan krajolik- kazao je Prodanović.

  Među rafterskim čamcima danas i dva kajaka. Vozit će ih komšije iz Sokoca Vladan Pantić i Mladen Borovčanin. – Došli smo ovdje da se upoznamo sa ovim divnim ljudima, ljubiteljima rijeka i netaknute prirode. Želimo da učešćem doprinesemo promocije Bioštice koja je naše zajedničko bogatsvo – kazali su gosti iz Sokoca.

  U ime domaćina – rafterske ekipe DVD Olovo Adin Pašalić, nakon uputa, svim rafterskim ekipama poželio je lijep ugođaj i uspješnu vožnju kroz kanjon Bioštice. Za naš program potvrdio je da su sve pripreme protekle po planu i da su se sve prijavljene ekipe stigle na polazište. Sa izletišta Zeleni Vir za sve učesnike obezbjeđen je prevoz do Medojevića odakle će ekipe započeti svoje raftersko putovanje prelijepom Biošticom. Učesnike današnjeg Bioštica raftinga očekujemo od 14:00 do 14:30 na izletištu Zeleni vir gdje je planiran ručak i druženje. Sutra se (nedelja) vozi druga etapa, odnosno Krivaja rafting.   

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button