AktuelnoOlovo

“Ahi Evran-i Veli Kirsehir” džamija u centru Olova već plijeni ljepotom

Olovo će uskoro dobiti centralnu čaršijsku džamiju “Ahi Evran-i Veli Kirsehir” i prateći kompleks, koji se grade u saradnji Turske fondacije Diyanet (TDV) i turskog grada Kirsehira.
Kamen temeljac je položen 3. novembra prošle godine, a radovi su u punom zamahu i izvode ih turski neimari uz pomoć nekoliko radnika iz Olova.

20.dana mjeseca Ramazana, “Ahi Evran-i Veli Kirsehir” džamija, čija je izgradnja u Olovu još u toku, prvi je put svoj prostor poklonila klanjačima.Prisustvo velikog broja naših građana na jaciji i teravih namazu simbolizira jasnu želju ovdašnjih Bošnjaka da centralana čaršijska džamija u Olovu što prije bude završena. MIZ Olovo uputio je poziv vjernicima na teravih namaz u nedovršenoj džamiji upravo s tim ciljem, te, kako je kazao glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić: – Da ispunimo obećenje koje smo prošle godine dali vjernicima, iskazujući nadu da će radovi do ovog Ramazana biti završeni. No, iz određenih razloga stvarna dinamika nije mogla pratiti naše želje i udovoljiti našem nestrpljenju. Uz građane Olova ovom simboličnom vjerskom skupu prisustvovao i dobar broj gostiju među kojima i musafiri iz Turske, koji će sa sobom sigurno ponijeti pozitivne utiske i jasnu džematsku želju za završetkom ovog vjerskog objekta što je bila osnovna poruka skupa.

Radio Olovo/foto K.P i H.B

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button