OpćenitoVijesti iz ZDK

Uprava policije MUP-a ZDK i INZ potpisali partnerstvo za djelovanje u preventivnim akcijama

U okviru programa prezentacije završetka projekta “Povećanja sigurnosti u školama”, u Zenici je upriličeno potpisivanje Izjave o partnerstvu i dugoročnoj saradnji u projektima i djelatnostima između Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Izjavu su potpisali čelnici institucija, generalni inspektor policije Semir Šut, policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK i primarijus doktor Senad Huseinagić, direktor INZ-a.

Kako je navedeno, partnerstvo se uspostavlja prepoznajući pozitivan uticaj zdravstveno-odgojnih programa na javno zdravlje i sigurnost. Uprava policije je već djelovala kroz rad policijskih službenika u zajednici, a INZ kroz zdravstvenu zadaću i rad Službe za školsku higijenu.

– Opredjeljenje obje institucije je unaprijeđenje i veće prisustvo među mladim ljudima. I prije formalizovanja Izjave o partnerstvu, proveli smo u protekloj školskoj godini projekt “Povećanja sigurnosti u školama”, ali i saradnju u projektima Prve pomoći, edukacije vozača i učesnika u saobraćaju, bili zajedno na saobraćajnicama, u školama…. ističe direktor Huseinagić.

Policijski komesar Šut je dodao da “treba biti iskren i neskroman i priznati da je ovakav pristup revolucionaran na ovim prostorima”, te da je utemeljen na pozitivnim iskustvima u najrazvijenijim državama svijeta.

– Niz postupaka, metoda i mjera koje je Uprava policije uvela pokazale su značajne i jedinstvene rezultate na terenu. Saradnja sa Institutom za zdravlje, koji je u oblasti prevencije bolesti i pristupu zdravstvu učinio iste takve pomake, jedinstvene ne samo u BiH, nego i balkanskim prostorima, a koji su već donijeli značajne rezultate, samo će dodatno unaprijediti sve ono što želimo postići,a  to je sigurnija zajednica i društvo, istakao je komesar Šut.

Dogovoreno je da se projekt “Povećanje sigurnosti u školama” najesen nastavi u srednjim školama ZDK, a Uprava policije MUP-a ZDK i INZ će tokom godine osmisliti i razviti i druge zajedničke projekte kojima će kontinuirano preventivno djelovati prema svim dijelovima društva, od najmlađih do najstarijih.INZ

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button