Aktuelno

ZAVIČAJNA LJUBAV OŽIVJELA MAHALE I SOKAKE U KRUŠEVCIMA

  Na isti dan kada je, prije tri godine, otvorena obnovljena i u ratu porušena džamija u selu Kruševci u opštini Sokolac (18.08.2016.god.) jučer su se brojni prijeratni stanovnici ovog i ostalih okolnih mjesta ponovo okupili u ovom vjerskom objektu na mevludskom programu i podne namazu. Zavičajna ljubav ponovo je, bar na trenutak oživjela mahale i sokake u Kruševcima, gdje danas stalno žive tek dvije bošnjačke porodice, od preko dvadeset prijaratnih.

  • Želimo da kroz ovakve manifestacije okupimo naše prijeratne džematlije i naše prijatelje, da evociramo uspomene  i podstaknemo zavičajnu ljubav – kazao je za naš program Sead ef. Drinjak glavni imam MIZ Knežina. Istakavši kako je okupljanje u dobru i podrška povratku svom izvoru osnovna misija vjere ef. Drinjak kazao je da kako god danas djeli radost zbog brojnosti , tako je i tužan zbog činjenice što će već večeras u Kruševcima svijetlo gorjeti u tek par bošnjačkih kuća.  
  • Meho Kundak kazao nam je da u rodnim Kruševcima boravi gotovo svakog vikenda i da ovdje dolazi po drage uspomene. – Ovdje je nekad sve vrvilo od života. Blizu 30 autobuskih linija svakodnevno je prolazilo kroz selo. Za Olovo, Sokolac… Imali smo direktnu liniju za Sarajevo..Danas su to samo uspomene-kazuje Meho
  • Naša su se djeca razišla po svijetu, započela život daleko od Kruševaca. Kada mi pomremo teško da će ovdje oni dolaziti. Mi smo generacija kojoj znače puno ovi putevi i mahale, ova mjesta gdje du bili mlini naših djedova – sa sjetom govori Sarija Kundak koji je, zavičajnom ljubavlju nošen, vlastitim sredstvima, na temlju u ratu porušene očeve, napravio novu kuću.  

Kruševci danas pripadaju MIZ Kaljina,  a mevludski program, uz ove imame upotpunili su imami sa područja općine Olovo. Prigodnim govorom prisutnima se obratio Zahir ef. Duraković prijeratni imam ove džamije koji je, evocirajući uspomene, pozvao na očuvanje svih pozitivnih vrijednosti, pa i ove  tradicije koja okuplja ljude i od zaborava čuva ovaj živopisni prostor, nekada pun života.       

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button