NGO i udruženjaOlovo

Lovačko društvo „Tetrijeb“ Olovo obilježilo 95 godina postojanja

Lovačko društvo „Tetrijeb“ Olovo proteklog vikenda je obilježilo 95. godišnjicu postojanja i rada. Na dugu tradiciju organizovanog lovstva na području općine Olovo koje se veže za daleku 1924 godinu kada je prvi put registrovano LD „Olovo“ podsjetili su tokom svečane Skupštine sadašnji i bivši predsjednici Izet Smajić, Rašid Mulić i Semiz Imširović. U bezmalo stoljeće dugoj istoriji društvo je osim pomenutog naziva „Olovo“ nosilo ime „Smolin“, i „Palež“, do poslijeranog naziva „Tetrijeb“ koje i danas nosi. Ono što je cijelo vrijeme postojanja posebno krasilo društvo je bogatatstvo lovišta koje se od 350 do 1300 m nadmorske visine prostire na čak 330 km2 pokrivenih šumom. Kao stanište brojnih vrsta divljači, od mrkog medvjeda, vuka, lisice, zeca, srneće divljači, divljih svinja, kune, vidre do tetrijeba gluhana po kome društvo nosi ime, olovsko lovno područje pravi je raj za lovce.
LD „Tetrijeb“ Olovo danas broji oko 400 članova raspoređenih u 14 lovačkih sekcija. Najzaslužnijim pojedinicima, sekcijama, kao i kolektivima uručena su priznanja i zahvalnice za doprinosu u radu LD i afirmaciji lovačke etike i lovstva uopće.
Najbrojnije, a nećemo pogriješiti ako kažemo, i najaktivnije olovsko udruženje uspješno hita svom velikom jubileju 100. Godišnjici. Želimo im puno uspjeha na tom putu!

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button