Vijesti iz ZDKZdravlje

U akciji “Nemoj da zakasniš” promoviran značaj preventivnih pregleda

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena u BIH. Ove bolesti nisu pošteđeni ni muškarci, a u posljednje vrijeme je alarmantan porast tog oboljenja među mlađim ženama u Bosni i Hercegovini.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji sa zumba instruktoricama Dilom Seferović i Sandrom Dedić organizirao je ove subote zumba party „Nemoj da zakasniš”.

Zajednički trening je održan u atriju shopping centra “Džananović” da bi bila promovirana tjelesna aktivnost i njen značaj u prevenciji karcinoma dojke.

– Preventivni pregled je prema svim podacima ono što primarno spašava živote i zdravlje, jer većina karcinoma i drugih bolesti je izlječiva i do 100 posto, ako se otkriju na vrijeme. S druge strane, dokazano je da povećanje fizičke aktivnosti, pogotovo u doba kad se sati i dani provode za računarom, telefonom ili televizorom, automatski znači i smanjenje rizika za oboljenje, kaže sr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Predstavnice Instituta su prolaznicima i posjetiocima dijelile edukativni materijal o značaju samopregleda dojki, ranom otkrivanju karcinoma dojke, te programu besplatnog mamografskog pregleda na području Zeničko-dobojskog kantona kao i privjeske sa porukom „Nemoj da zakasniš“.

– Ovim motom želi se poslati poruka svim zdravim ženama da se informišu, te da se ne boje bolesti nego vlastitog neznanja i straha od pregleda. Često je odgađanje pregleda pogubnije od same dijagnoze, jer se prekasno počne liječenje, kad se rak već proširio, kaže dr. Kuduzović.

Statistika pokazuje da se više od 90 posto žena s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovnim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button