OlovoZdravlje

Udruženje dijabetičara”Šuk”Olovo mjerenjem šećera u krvi obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U  Olovu je danas u povodu 14.novembra Svjetskog dana dijabetesa organizovana  akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi .Akciju  je organizovalo Udruženje dijabetičara općine Olovo “Šuk” uz pomoć medicinskog osoblja  DZ Olovo i  Saveza udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona.Prema riječima Ibrahima Plećana predsjednika pomenutog olovskog udruženja akciji se odazvalo više 130 građana .

Nejra Plećan  ima 16 godina dijabetes je dobila kada je imala 8 godina i sa ovim oboljenjem se uspješno nosi.U školi provjeri šećer po potrebi sama sebi daje inzulin .Nejra se aktivno bavi i sportom trenira taekwondo koji joj je puno pomogao u borbi sa dijabetesom  jer pored pravilne ishrane i svakodnevna fizička aktivnost je veoma važna.

Udruženje „Šuk“ broji više od stotinu članova ali broj oboljelih na području općine Olovo od dijbatesa je mnogo veći.Svi članovi ovog udruženja    imaju mogućnost da dobiju savjet,pomoć u trakicama i drugim pomagalima ali i učestvuju u aktivnostima kantonalnog saveza.Nažalost još uvijek nemaju svoje prostorije gdje bi mogli organizovati svoj rad  ali se nadaju da će i to uskoro biti riješeno.

Tema Svjetskog dana dijabetesa za 2019. godinu je “Porodica i dijabetes”, kao i prošle godine, čime se želi podići svijest o uticaju koji dijabetes ima na cijelu porodicu te promovisati uloga porodice u samozbrinjavanju, njezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button