AktuelnoOlovoOpćenito

AKTIVNOSTI U POVODU DANA DRŽAVNOSTI U OLOVU

Dan Državnosti – 25. novembar obilježen je i u Olovu polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim braniteljima njene opstojnosti.

Predstavnici općinskih institucija, udruženja i organizacija prvo su se danas u 11:00 sati okupili u kompleksu šehidskog mezarja u Solunu gdje su cvijeće, na spomen ploču u izgradnji, položili načelnik Đemal Memagić u ime općine Olovo, a potom i delegacije Općinskog vijeća Olovo, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Olovo, Organizacije RVI 92-95 Olovo, Jedinstvene organizacije boraca (JOB) – Unija veterana -Olovo i Udruženje antifašista i boraca NOR -a Olovo.

Prisutnima se potom obratio Nazif Vatreš predsjednik OPŠiPB Olovo i uz podatke o broju ukopanih u šehidskom mezarju Solun iskazao zadovoljstvo novim izgledom šehidskog mezarja Solun ustvrdivši da će ovaj Kompleks, u kome su svoj smiraj pronašla 143 šehida, po konačnom završetku projekta zasigurno predstavljati najpozitivniji primjer odnosa prema našim najboljim sinovima. On se posebno zahvalio općinskom načelniku Đemalu Memagiću koji je prepoznao značaj očuvanja i uređenja spomen obilježja iz proteklog rata potvrdivši to konkretnim projektima.

Prvi čovjek općine Olovo je, obraćajući se prisutnima, kazao kako po završetku konkretnih projekata, kojih će na ovom planu biti još, slijedi faza očuvanja i održavanja mezarja i podizanja svijesti o toj odgovornosti na puno veći nivo od dosadašnjeg. Načelnik Memagić iskoristio je ovu priliku i svim građanima Olovo i BiH čestitao Dan Državnosti, kazavši kako samo maksimalnim trudom i zalaganjem za napredak u svim oblastima možemo sačuvati našu Domovinu.

Nakon Soluna pomenute delegacije položile su cvijeće i na centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Olovu na trgu Senahid Bolić – Bolo.

Delegacije Antifašista i SDP-a su položili cvijeće i na partizansko spomen obilježje u Olovu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button