NGO i udruženjaOlovo

Članovi Udruženja”Osmijeh plus”svečano i veselo obilježili 3.decembar

U povodu 3.decembra međunarodnog Dana invalidnih osoba u hotelu „Aquaterm“ u Olovu jučer je Udruženje djece i omladine sa poteškoćama „Osmjeh Plus“, sedmi put zaredom, organizovalo druženje i zabavni program za svoje članove, ali i ostale pripadnike ove populacije sa područja naše općine.

  Program su otvorili specijalni gosti- polaznici olovske igraonice „Dugine boje“ koji su, na oduševljenje prisutnih, izveli plesni performans izmamivši brojne aplauze. – Ovo je namanje što mi možemo da učinimo za ove ljude i drago nam je da smo dio jedne ovako važne manifestacije. U našoj igraonici mi našu djecu, između ostalog, učimo i lijepom ponašanju, posebno prema osobama sa invaliditetom . kazala je za naš program Irma Ljuca voditeljica igraonice.

-Ovo je sedmi put zaredom kako mi za ove naše divne članove i druge invalidne osobe pozovemo ovdje, da im na konkretan način pokažemo da nisu sami i da uz to skrenemo pažnju javnosti na probleme koje ima ova poplucija u ostvarivanju svojih osnovnih prava. Mi želimo društvo koje će u vrh svojih prioriteta postaviti uklanjanje prepreka na putu njihovog uključivanja u život. I oni trebaju poslove, i oni žele u bioskop, na utakmicu, ačesto to nisu u mogučnosti jer nemaju osnovne pretpostavke za to – poput prilaznih rampi i sl. – kazao je u izjavi za naš program Hajrudin Begović predsjednik Udruženja „Osmjeh Plus“ .

Među brojnim učesnicima programa za naš radio govorila je i gošća iz Sarajeva Adila Muharemović koja je na ovo druženje dovela prekrasni djevojčicu sa posebnim potrebama koju je prije 10 godina usvojila odnosno preuzela hraniteljstvo i brigu o njoj. U izjavi za naš program kazala je da uz ljubav prema svoje dvije kćerke koje je, kao samohrana majka, odgojila i koje imaju danas svoje živote, ljubav prema ovakvim osobama Božiji dar. – U našem domu ne postoje osobe  sa poteškoćama – u mom domu postoji samo ljubav – kazala je g-dja Muharemović.

I ove godine bez konkurencije najveselija učesnica ovog druženja bila je 20-godišnja Enesa Bešlija, ona sjajna djevojčica sa Daunovim sindromom koja je svih predhodnih godina, pa tako i ovaj put svojim pjevanjem, plesom i veselim ponašanjem oduševila sve prisutne. – Super mi je, ovdje imam puno prijatelja. Poručila bi svima da se bore, da idu dalje i da budu veseli! – kazala je u izjavi za naš program.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button