Humanitarne akcijeOlovo

Upješna i posljedna akcija darivanja krvi u 2019.godini

U prostorijama Crvenog križa Olovo danas je održana osma i posljednja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 2019.godini. I ovaj put akcija je održana u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Sarajeva.Nakon ljekarskog pregleda , krv je 46 dobrovoljnih davalaca , 32 muškarca i 8 žena dok 6 prema preporuci doktorice Ade Borić nije moglo dati krv.Među redovnim davaocima bilo je i troje novih. Po prvi put krv su darovali Šehić Dženana, Rizvanović Nejra i Makaretović Asmir, a samo neki od višestrukih davaoca su : Sirćo Šefket sa 20 darivanja, Tanasić Damir sa 23, Hota Senija sa 26, Kolak Fahrudin sa 30, Ejubović Mirnes sa 31, Kopić Asmir 41, Alispahić Vahidin sa 50 i Karahmetović Edib sa 76 darivanja .

-Jako smo zadovoljni kao i dosada ovo je još jedna uspješna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Olovu.Nažalost u BiH trend je opadanja broja dobrovoljnih davalaca a potrebe za krvlju su velike .Nama u prosjeku svaki dan treba 60 do 80 novih doza svih krvnih grupa.Svakodnevno su ekipe na terenu a jedna ekipa obično poziva davaoce u Zavod da bi obezbijedili potrebnu krv,kaže dr. Borić.

Sa jednom dozom spašavaju se tri života ,krv je lijek koji se ne može proizvesti tako da moramo pomoći jedni drugima a beneficije za zdravlje davaoca su višestruke poručuju iz Zavoda za transfuzijski medicinu iz Sarajeva.

-Ove godine dobrovoljni davaoci iz Olova postigli su rekord.U 2019. godini prikupljene su 303 doze dragocjene tečnosti , zato koristimo priliku da se zahvalimo svima onima koji su učestvovali u akcijama ove godine a njih je preko 140 te da im poželimo puno zdravlja i sretnu Novu 2020 godinu,kaže za naš radio sekretar CK Olovo Ferid Hadžiabdić.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button