Centar za kulturuKulturaOlovo

“Taksimetar”u Olovu nagrađen aplauzima

Ljubitelji pozorišta , u petak 20.12.2019. godine , s početkom u 18:30 sati, u sali Centra za kulturu,sport i informisanje Olovo imali priliku pogledati komediju ” Taksimetar”. Sjajnom izvedbom glumci Adem Smailhodžić i Irfan Ribić komedijskim performansom bavili su se aktuelnom društvenom zbiljom. Kroz susretanja jednog taksiste sa različitim ljudima predstava proziva i preispituje postojeće vrijednosti i poglede na aktuelna društvena kretanja. Oko stotinjak posjetilaca burnim je aplauzima nagradilo ovaj glumački dvojac .Taksimetar je na bh turneji i do sada je pokupio pozitivne kritike gdje god da je stigao a nakon Olova putuje dalje.

Autor ovog djela Goran Vojnović kroz priču jednog taksiste propituje današnje savremene moralne vrijednosti i razne prikrivene predrasude. Smještajući glavnog lika, taksistu, na ulicu, autor se kroz njegove interakcije s raznim likovima dotiče brojnih problematičnih tačaka u društvu. Ovo je predstava sastavljena od kratkih sličica, koje sve zajedno čine jednu savremenu fresku, u kojoj se svi prepoznajemo. Goran je pošten čovjek, taksista u srednjim godinama, koji je odavno propustio sve prilike koje je imao i na koncu je donio možda krive životne odluke.

Velika vrijednost ovog teksta je što u njihovom, krajnje nekorektnom političkom diskursu, razotkrivaju svakodnevne predrasude prikrivene u preuzetim uvjerenjima, općim mjestima društvenih predrasuda, koje obično niko ne dovodi u pitanje, osim ako se i sam ne nađe u istim problemima.

RIJEČ AUTORA:

Svakome u životu dođe trenutak za naplatu. Od nas samih zavisi da li ćemo u tom trenutku biti sretni i ispunjeni. Da li ćemo biti spremni u tom trenutku gurnuti ruku u svoju džep? Ipak moramo biti svjesni kako svi na ovom proputovanju imamo svoj taksimetar. Svako ima svoju brzinu. I svaki taksimetar otkucava na svoj način.

O AUTORU:
Goran Vojnović rođen je u Ljubljani 1980. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani, te je jedan od najcjenjenijih slovenskih književnika, scenarista i filmskih reditelja novije generacije. Njegova prva dva romana “Čefuri raus” i “Jugoslavija, moja domovina”, osvojili su kritičare i čitatelje, a doživjeli su i svoje uspješne pozorišne adaptacije.
Autor je dugometražnih filmova Piran-Pirano (2010.) i Čefuri raus (2013.) te više kratkih filmova.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button