Vijesti iz ZDK

GANIĆ: ZDK ĆE IDUĆE GODINE BITI VELIKO GRADILIŠTE

zdk.ba

Zadržali smo kurs i politiku fiskalne stabilnosti i razvoja, ali smo se okrenuli i rješavanju određenih problema i pitanja koja su opterećivala rad prethodne vlade – istakao je premijer ZDK Mirza Ganić na novogodišnjoj press konferenciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

“Ispunili smo obaveze ZDK-a prema projektu Plava voda, usvojili Prostorni plan Zenice, omogućili i ubrzali kapitalne investicije u vodne projekte, inovirali programe podsticaja u privredi koji su fokusirani na jačanje konkurentnosti kompanija i edukaciju radne snage i izgradnju poslovnih zona. Uveli smo novine i u programe podsticaja u poljoprivredi, kako bismo nastavili rast i zadržali liderske pozicije u granama kao što su peradarstvo, malinarstvo, plastenička proizvodnja i dali snažnu podršku razvoju stočarstva”, kazao je Ganić.

Najavio je da će Vlada krajem sedmice donijeti odluke o podršci malinarskoj proizvodnji, gdje će po prvi put kantonalni podsticaj povećati sa prošlogodišnjih 23 na 32 feninga po kilogramu za fizička i 40 feninga za pravna lica.

Značajnim je ocijenio i projekt čišćenja rijeke Bosne na gotovo cijelom području ZDK, kao i programe podrške iz Fonda za zaštitu okoliša gdje su lokalne zajednice dobile značajna finansijska sredstva za zbrinjavanje otpada i podizanje ekološke svijesti kod građana.

zdk.ba

Vlada je realizovala nabavku auta i opreme za MUP Zeničko-dobojskog kantona te stvorila pretpostavke da se u budžetu za 2020. godinu finansijska planiraju sredstva za povećanje plata policijskim službenicima.

Također, posvetila se i rješavanju obaveza kantona po osnovu pravosnažnih presuda po tužbama budžetskih korisnika, za period 2004-2015. godina, koje su teške 325 miliona KM, od čega je glavnica 155 miliona. Vlada je nedavno donijela akcioni plan kojim je utvrđen rok za izmirenje obaveza od 22 godine, a u budžetu je planiran dio sredstava za ovu namjenu.

“Ubrzo ćemo objaviti javni poziv kako bismo omogućili onima koji žele da se odreknu kamate i dijela glavnice da prije naplate svoja potraživanja, jer želimo da ubrzamo isplatu obaveza koje prijete stabilnosti i likvidnosti Zeničko-dobojskog kantona. Vjerujem da će ova vlada ostati zapamćena po rješavanju jednog od najvećih problema ZDK-a od njegovog formiranja”, kazao je premijer ZDK.

Intenzivirane su i aktivnosti na dodjeli koncesije za eksploataciju uglja u Kaknju, a nedavno je donesena odluka o pokretanju procedure javnog poziva tako da se očekuje da ubrzo bude potpisan prvi koncesioni ugovor za eksploataciju uglja u ZDK.

Napravljen je važan iskorak u politici stipendiranja studenata tako što su osigurana sredstva i omogućeno da stipendije dobiju svi studenti koji su podnijeli formalno ispravne aplikacije.

“Želimo pomoći roditeljima da školuju djecu i da grade budućnost u Bosni i Hercegovini. Značajna sredstva se izdvajaju i za finansiranje smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima, kao i za rad brojnih nevladinih organizacija”, kazao je Ganić, naglasivši da je u oblasti obrazovanja završen još jedan veliki projekt, a to je izgradnja OŠ “Hasan Kikić” Tetovo Zenica koja je koštala 2,3 miliona KM.

Među projektima koji su uspješno završeni u 2019. godini su i izgradnja spomen obilježja poginulim borcima i šehidima, izgradnja mosta u Tešnju te izgradnja saobraćajnice u poslovnoj Zoni Visoko, a provedene su i tenderske procedure i izabrani izvođači radova za veliki broj infrastrukturnih projekata koji će se implementirati s početkom građevinske sezone u 2020. godini.

“Javni radovi su nam jako važni, jer su oni motor razvoja našeg kantona. Pripremili smo Prijedlog budžeta za 2020. godinu i očekujemo da će budžet dobiti zeleno svjetlo kantonalne Skupštine na sjednici 30. decembra. To je vrlo važno, jer ćemo onda u idućih mjesec dana pripremiti programe utroška sredstava, a potom provesti postupak izbora izvođača radova za velike infrastrukturne projekte za koje smo već pripremili dokumentaciju u 2019., tako da očekujem da će ZDK iduće godine zaista biti veliko gradilište”, rekao je Ganić.

Vlada je posvećena i borbi protiv korupcije, a u tom svjetlu se može posmatrati Uredba o zapošljavanju u javnom sektoru, čija je najvažnija odredba da se bira prvorangirani kandidat, kao i pokrenuta revizija diploma u javnom sektoru.

Ipak, ističe premijer Ganić, najvažnije je da je održana finansijska stabilnost i likvidnost budžeta, tako da se ustavne i zakonske obaveze izvršavaju na vrijeme. Isplata porodiljnih naknada, stipendija, socijalnih i drugih transfera se vrši redovno, kao isplata plaća i naknada zaposlenih u policiji, prosvjeti i javnoj upravi.

“Pokazali smo da poslu pristupamo odgovorno i profesionalno te da smo se uhvatili u koštac sa problemima na čije se rješavanje čekalo godinama. Kurs koji smo zauzeli ne samo da je kontinuitet, nego smo napravili dodatni iskorak kako bismo imali što više zadovoljnih građana ZDK-a. Nadamo se da će i projicirani prohodi sa većih nivoa biti ostvareni u planiranom iznosu te da ćemo iduće godine napraviti iskorak u odnosu na sve prethodne godine”, kazao je Ganić.

Kao kvalitet ove vlade naveo je i otvorenost prema građanima, akademskoj zajednici, nevladinom sektoru i sportu, a sve aktivnosti, propisi, akti i javni oglasi institucija ZDK objavljuju se na internet stranici Vlade ZDK i putem press službe.

Premijer Ganić i ministri u Vladi uputili su katolicima čestitku povodom Božića, a svim građanima ZDK-a sretnu i uspješnu novu 2020. godinu.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button