Vijesti iz BiH

ZNAČAJNO POVEĆANA SREDSTVA ZA BORAČKU POPULACIJU SA PODRUČJA ZDK

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Zeničko – dobojskog kantona usvojen je Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja za 2020. godinu u iznosu od 13.585.000,00 KM, što je povećanje za oko 3,5 miliona KM u odnosu na prethodnu budžetsku godinu.

zdk.ba

Pored već ranije utvrđenih zakonskih transfera podrške boračkoj populaciji, značajna novina je uvođenje egzistencijalne naknade – novčanih mjesečnih primanja za nezaposlene demobilisane branioce mlađe od 57 godina u slučaju da ni jedan član porodičnog domaćinstva nije zaposlen. Za realizaciju ovog transfera planirana su sredstva u iznosu od 4,5 miliona KM .

Pored toga, Ministarstvo za boračka pitanja i ove godine nastavlja sa realizacijom programa zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije čijom je realizacijom postalo prepoznatljivo u prethodnih nekoliko godina, a za realizaciju ovog programa planirana su sredstva u iznosu od 1,43 milona KM.

“Provobitno planirana sredstva od 2,3 miliona KM za programe stipendiranja studenata branilaca i članova njihovih porodica nisu bila dovoljna da se svim studentima iz reda branilačke populacije dodijele sredstva, što je opredjeljenje ove vlade, tako da smo zbog povećanog broja zahtjeva morali prije usvajanja Programa utroška izvršiti unutrašnju preraspodjelu i transfer povećati na rekordnih gotovo 2,5 miliona KM”, naglašava premijer Mirza Ganić.

Za program medicinske rehabilitacije branilačke populacije, prvenstveno ratnih vojnih invalida, planirana su sredstva u iznosu od 300.000,00 KM, a biti realizirana preko tri banjsko – klimatska lječilišta u Olovu, Fojnici i Gradačcu.

Određeni broj zahtjeva po programu stambenog zbrinjavanja, a po javnom pozivu iz predhodne godine, nije realiziran i bit će prioritet u rješavanju u ovoj budžetskoj godini, tako da su planirana sredstva u iznosu od 900.000,00 KM.

Jedan od transfera koji zahtijeva kontinuitet u povećanju svake godine jeste transfer za liječenje i nabavku lijekova. Zbog povećanja standarda života, ali i sve veće starosti branilačke populacije, transfer je povećan i iznosi 1,1 milion KM.

Za nabavku udžbenika za djecu branilaca osnovne i srednje škole planirana su sredstva u iznosu od 300.000,00 KM, dok gotovo jednak iznos je planiran za invalidski sport i sportske manifestacije vezane za odbrambeno – oslobodilački rat.

U slučaju smrti branilaca planirana su sredstva za pomoć porodicama u iznosu od 600.000,00 KM.

Također, planirani su i transferi za izgradnju spomen obilježja, nabavku ortopedskih pomagala, vanredne novčane pomoći, profesionalnu rehabilitaciju, prekvalifikaciju te pomoć udruženjima proisteklim iz odbrambeno – oslobodilačkog rata.

„I ove godine kroz planiranje sredstava programa utroška nastojali smo da obuhvatimo što veći broj pripadnika branilačke populacije, kako ova sredstva ne bi bila bila ekskluzivitet samo određenih pojedinaca ili grupa i drago mi je da je Vlada ZDK prepoznala nastojanja Ministarstva za boračka pitanja da bude na dispoziciji braniocima u ostvarivanju njihovih potreba. Sredstava planirana ovim programom su u odnosu na 2014. godinu veća gotovo tri puta, tako da time opravdavamo naše opredjeljenje da ovaj program usvojimo među prvima, kako bi u realizaciju prava branilaca krenuli odmah, a sve u cilju ispunjavanja naše misije boljeg života građana ZDK, prvenstveno pripadnika branilačke populacije, kao i njihovih porodica”, kaže resorni ministar Fahrudin Čolaković.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button