KulturaOlovo

Roman “Posljednji bosanski Did”promovisan u Olovu

U Olovu je u organizaciji Centra za kulturu,sport i informisanje Olovo ,promovisana knjiga tačnije roman „Posljednji bosanski Did“ autora prof.Semira Spahića iz Ilijaša.

Kako je u svom obraćanju prisutnima kazao  direktor Sanel Sokolar ovo je prva ovogodišnja promocija knjige od planiranih nekoliko u ovoj godini.Izražavajući svoje zadovoljstvo što je autor Spahić odabrao Olovo da promoviše svoj roman čitaoce je pozvao da posjete Gradsku biblioteku koja je od sada bogatija za još jedno književno djelo domaćeg autora.

Promotor knjige prof. Mustafa Imširović je govoreći o ovom djelu između ostalog kazao da malo znamo o srednjovijekovnoj Bosni a ova knjiga je svakako  doprinos tome da se više zainteresujemo za ovu temu.

-Malo je pisanih dokumenata iz tog doba.Većina nas taj period spoznajemo preko grandioznih,veličanstvenih u svijetu neponovljivih i jedinstvenih nagrobnih spomenika,stećaka.Zabilješke crteži i zapisi su zapravo istorija toga doba.Očito je da nismo naučili kroz vijekove čitati te poruke i ponašati se u skladu sa njima.Nijemi stražari i dalje stoje i uporno opominju da su na ovim prostorima bivali su i nestajali cijeli narodi njihovi običaji ,religije i sve ono što ih je činilo posebnim a ostala je zemlja Bosna.Nekada pitoma ,nekada surova ,kalovita ,brdovita ostaje i opstaje i tako će biti sve do Sudnjeg dana.Rekao bih  da je ovo osnovna poruka knjige koju ovdje promovišemo,ističe prof.Imširović.

Autor Semir Spahić u izjavi za naš radio je kazao da je sretan što je baš u Olovu imao priliku promovisati svoj roman jer je ovdje proveo puno vremena u djetinjstvu pa i kasnije tokom agresije na BiH.

-Posljednji bosanski Did je nastajao tokom proteklih sedam godina. Riječ je o historijskom romanu koji govori o prošlosti Bosne i Hercegovine kroz događaje jednog čovjeka koji je cijeli život sanjao da bude bosanski Did, odnosno da bude prvi vjerski autoritet u Bosni i Hercegovini.Ovaj roman je plod moje ljubavi prema Bosni,prema pisanju i knjizi  ali i moje obaveze da ukažem na činjenicu da imamo nevjerovatnu istoriju o kojoj nevjerovatno malo znamo.U mom romanu u kojem se vraćam u period od 60-tak godina pred dolazak Osmanilija.To  je bilo veoma turbulentno vrijeme za Bosnu, gdje se smjenjuju braća Stjepan,Ostoje pa kralj Tvrtko dva puta ,pa jednom istovremeno vladaju  već je zemlja podijeljena.Nama se se sve to ponovo dešava ponovo smo svi u svojim malim nazovi “kraljevstvima“.Ali zemlja Bosna sve to istrpi i nadvlada i ostaje,ističe autor Spahić.

Roman „Posljednji bosanksi Did“autora Semira Spahića čiji je izdavač „Planjax“ potražite u Gradskoj biblioteci u Olovu.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button