Općenito

Izet Bučo iz Goražda osvojio Oskara s ekipom filma “1917”

Izet Bučo BiH je napustio ratne 1994. godine. Kao hitan medicinski slučaj evakuisan je od UN-a iz Goražda.

Stigao je na liječenje u Veliku Britaniju, pateći od teških tjelesnih povreda koje su bile uzrokovane padom granate, piše Sarajevskasehara.

Liječnici nisu vjerovali da će preživjeti, ali ovaj tvrdoglavi Bosanac hrabro se, uprkos svim izgledima, izborio za svoj život.

Nakon brojnih operacija i teškog oporavka, Buco upisuje Mulitmedia grafički fakultet i polako ali sigurno započinje svoju uspješnu karijeru u filmskim postprodukcijama.

Izet Buco već je odavno cijenjeno ime u Hollywoodu. Radio je 2D Compositing, rotoscoping i vizualne efekte na brojnim slavnim filmovima kao što su Harry Potter, 300: Rise of an Empire, Maleficent, Robin Hood, X-Men: The Last Stand, Skyfall, Wonder Woman i mnogi drugi.

Ipak, najveći uspjeh u njegovoj dosadašnjoj karijeri desio se sinoć na 92. dodjeli Oscara.

Film “1917” odnio je tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolje vizualne efekte, na kojima je, zajedno sa svojim kolegama radio Izet Bučo.

Sigurni smo da je ovo samo prvi od brojnih Oscara koje će Bučo osvojiti u budućnosti, a njegova priča je pokazatelj da je put do uspjeha posut trnjem i da, ako smo dovoljno hrabri, iz svake životne situacije možemo izaći kao pobjednici.

diajspora.net/Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button