Općenito

Volonteri Fondacije„ Out of Area“ iz Holandije rade na uređenju OŠ”Olovo”

Od ponedeljka 17.februara 2020.godine  u OŠ „Olovo“ u Olovu u organizaciji  „ Out of Area“ Fondacije stigla je  grupa od 59 volontera i volonterki iz Holandije  tačnije Heerbeeck College Best & Kempenhorst College iz grada Besta, koji će raditi na uređenju dijela školskih prostorija u centralnoj školi te nabavci određene opreme. Radovi će trajati četiri dana u šest učionica.Ono što smo zatekli u školskim prostorijama je pravi mali kreativni nered. Profesori, studenti i studentice su užurbano radili sa četkama, valjcima za krečenje i bojenje  po hodnicima i učionicama.

Kako smo saznali od direktora ove škole Edina Kljajića, namjera im je, da za narednih nekoliko godina “usvoje” ovu školu i pomognu u uređenju i opremanju školskih kabineta.

-Do kraja ove školske godine kako je najavljeno iz ove fondacije ugostit ćemo učenike i studente iz još nekoliko škola iz Holandije koji će raditi na uređenju područnih škola u Ol.Lukama ,Dugandžićima i Kruševu,kaže direktor Kljajić.

 Nermina Orman koordinatorica na projektima Out of Area iz Holandije koja već 16.godina djelule u BiH nakon organizacije Kids festivala sada radi na drugim kreativnim projektima poput ovog gdje uključen veliki broj volontera iz Holandije.

Nermina Orman koordinatorica na projektima Out of Area

-Ova djeca su sama zaradila novac i žele da ga utroše kao i svoje vrijeme na djecu iz Olova.Njihov kreativni rad na uređenju učionica ogleda se u molerskim radovima koje studenti izvode sami da bi na kraju svaka učionica dobila vizuelni identitet u vidu kreativnih crteža u zavisnosti od namjene kabineta,kaže koordinatorica Nermina.

Sredstva u iznosu oko 16.000 KM koja su holandski studenti prikupili su samo način da se pored materijalne pomoći školi ostvari ona duhovna i prijateljska veza sa olovskim učenicima kako bi pored usavršavanja engleskog jezika prenijeli i svoja znanja i vještine.Bit će ovo prilika za razvijanje kulturnih i sportskih veza među školama i učenicima na obostrano zadovoljstvo.

Profesori i studenti iz Heerbeeck College Best & Kempenhorst College sa kojima smo razgovarali oduševljeni su izgledom uređenog grada , gostoprimstvom domaćina i gastronomskom ponudom sa kojom su ih počastile članice Foruma žena „Sabina Jamaković“.

Zanimljivo je da se Fondacija „Out of Area“ odlučila za posjetu i saradnju sa Olovom zahvaljujući  Mirelu Keriću iz Olova koji trenutno živi i radi u Holandiji.Kako nam je kazala koordinatorica  pomenute fondacije Mirel je također jedan od profesora koji će sa svojim studentima doći u jednoj od tri planirane grupe koje će raditi na uređenju škole u Ol.Lukama i ostalim područnim školama OŠ“Olovo“.

OŠ”Olovo”

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button