AktuelnoObrazovanjeOlovoOpćenito

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU ZDK

Olovo je, nakon Breze i Vareša, treća općina u kojoj je obavljena Javna rasprava o Nacrtu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona. Prisutnim predstavnicima općine Olovo i osnovnoškolskih ustanova sa našeg područja nacrt ovog zakonskog okvira predstavio je Slađan Matković – viši stručni saradnik za obrazovanje naglasivši kako zakon prepoznaje ovu obrazovanu oblast kao jako važnu, te kroz zakonsku formu koja je urađena na temelju Okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju BiH, posebnu pažnju poklanja profilu i stručnoj osposobljenosti osoba koje učestvuju u ovom obrazovnom segmentu.

  O situaciji na području naše općine Olovo, kada je predškolsko obrazovanje u pitanju, govorili su Adis Jamaković – direktor OŠ „Hasan Kikić“ Solun, te učiteljica Velma Avdić iz OŠ „Olovo“ . Oni su, uz činjenicu da Olovo nema zasebnu javnu predškolsku ustanovu, teritorijalnu razuđenost i mali broj djece, ukazali na poteškoće u provođenju obaveznog predškolskog odgoja, potput kombinovane nastave koju zajedno sa učenicima prvih ili drugih razreda provodi redovan učiteljski kadar. Napomenuto je također da postoji potreba da škola, odnosno učitelji koji u I razred prihvataju djecu nakon 180 sati obavezne predškolske nastave, imaju preciznije podatke o djeci, njihovom uspjehu, te eventualno uočenim poteškoćama tokom tog procesa, što bi, uz uspjeh, podrazumjevalo i ocjene i mišljenja stručnih lica poput logopeda ili defektologa.

  Sva iskustva, sugestije i mišljenja koja doprinose boljim rezultatima na polju predškolskog obrazovanja biti će uzeta u razmatranje i ugrađena u novi zakonski okvir, kazali su predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport koji su prisustvovali današnjoj javnoj raspravi. Uz pomenutog višeg stručnog saradnika za obrazovanje Javnoj raspravi prisustvovao je i Mujo Kućanović –  glavni inspektor za obrazovanje i Nesib Šijerkić – stručni saradnik za obrazovanje.  

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button