NGO i udruženjaOpćenito

Savez lovačkih organizacija BiH nizom aktivnosti obilježava 95. godina postojanja

Savez lovačkih organizacija u BiH (SLOuBiH) ove godine nizom aktivnosti obilježit će 95. godina postojanja. Ovo je organizacija koja oko sebe okuplja pedest lovačkih društava sa preko 20 hiljada lovaca još od davne 1925. godine kada je počela sa radom. Pored ostalih, primarni ciljevi SLOuBiH-a uvijek su bili unaprijeđenje lovstva, uzgoj i zaštita divljači, edukacija lovaca, koordinacija između lovačkih društava, kao i briga o prirodnim bogatstvima BiH.

Posebno je bitna izdavačka djelatnost SLOuBiH-a gdje već 80 godina izdaju edukativni časopis Lovački list, priručnike, kao i niz izdanja o divljači, prirodi i ekologiji.

Muhamed Hodžić, predsjednik SLO u BiH-a

– Savez lovačkih organizacija jedna je od najvećih organizacija u BiH koja je posvećena, već 95. godina, unaprijeđenju lovstva, edukaciji lovaca, očuvanju prirodnih resursa u BiH. Prva u nizu aktivnosti će biti  svečana akademija koja se održava u subotu 29.februara,gdje će biti uručiti priznanja, jubilarne plakete zaslužnim lovcima kao i pravnim licima koji su podržali rad Saveza i doprinjeli unaprijeđenju lovstva u BiH, rekao je Muhamed Hodžić, predsjednik SLOuBiH-a.

Kako nam je rekao Hodžić, lovci su uvijek u službi prirode, a prema informacijama koje je dobio sa terena pojedina lovačka društva već organizuju iznos hrane u lovišta gdje je snijeg koji je sinoć pao mnogo veći nego je u urbanim dijelovima, a sve u cilju uzgoja i zaštite divljači.

Također lovačka društva i njihovi članovi i u ljetnom periodu rado učestvuju u aktivnostima u lovištima, od uklanjana smeća i čišćenja izvorišta, preko uzimanja učešća u gašenju požara.

SLO u BiH ima oko 20 hiljada lovaca u svojim redovima

Svečana akademija održat će se u hotelu Hills na Ilidži u subotu 29.februara 2020.godine, s početkom u 12.00 sati, na kojoj će prisustvovati predsjednici i sekretari lovačkih društava koji su članice SLOuBiH-a, kao i dobitnici jubilarnih plaketa, te ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Radio Olovo/Savez lovačkih organizacija BiH

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button