AktuelnoOlovoZdravlje

Olovo nema oboljelih od korona virusa-Izvještaj za 13.april 2020.godine

Srdačan pozdrav poštovani slušaoci upućujemo vam i ovog 13 .aprilskog prijepodneva iz studija Radio Olova.

Prema izvještaju direktora DZ Olovo dr.Izudina Kućanovića za ponedeljak 13.april 2020.godine u 08.sati.

Broj osoba u izolaciji je 85.
U odnosu na juče mjera je prestala za 7 lica.
Novih je 3 od čega 2 dolaska (vozači) i 1 kontakt.
U protekla 24 sata niko od lica koje su pod zdravstvenim nadzorom nije prijavio nikakve tegobe koje se mogu dovesti u vezu sa COVID-19.
Nije bilo zahtjeva za psihološkom potporom.

-Ono što je zapaženo tokom vikenda je okupljanje ljudi na izletištima i duž rijeke Krivaje što je vrlo opasno i za vrijeme pandemije potpuno neprihvatljivo ponašanje, te je potrebno da se takve pojave obavezno sankcionišu!
Da bi pobijedili pandemiju potrebno  je pridržavanje svih preporučenih mjera zaštite i čelična disciplina,ističe dr.Kućanović.

Iz izvještaja iz PS Olovo za period od 10 do 13 aprila saznajemo da su zbog počinjenog prekršaja iz člana 3.stav 1.tačke 5.ZOJRM-u policijski službenici PS Olovo, izdali prekršajne naloge za tri lica koja se nisu pridržavala naloženih mjera iz Naredbe Federalanog štaba CZ koja se odnosi na zabranu kretanja građana u vremenskiom periodu od 20.00 do 05.00 sati.

U protekla 24 sata pod mjerama nadzora bilo je 89 lica. Nisu zabilježeni slučajevi nepoštivanja samoizolacije i drugih izdatih naredbi!

Iz našeg štaba CZ podsjećaju da je Federalni štab na sjednici (10.04.2020.g.) donio nekoliko novih naredbi od kojih je najznačajnija ona kojom se poljoprivredni proizvođaći koji obavljaju poljoprivrednu sjetvu, upravljaju poljoprivrednim mašinama, ili vrše prevoz pčelinjih društava, poljoprivredne opreme i materijala izuzimaju od naredbi vezanih za zabrane kretanja i vremenska ograničenja koja su utvrđena ranijim naredbama. U posebno istaknutoj naredbi na našoj web stranici i fb profilu http://www.radio.olovo.ba i https://www.facebook.com/radiolovo/ , možete pogledati brojeve ranijih naredbi od kojih se ove kategorije izuzimaju i po brojevima pronaći njihove ranije sadržaje.

Još jednu naredbu donesenu jučer od strane Federalnog štaba je ona o uvođenju obaveznog karantina za sva lica koja ulaze u BiH, a za čiji su transport sa graničnog prelaza do mjesta karantina navedenog u rješenju zaduženi kantonalni štabovi koji će obezbjediti policijsku pratnju za pomenuta lica.

Od primjene ove naredbe izuzeti su vozači, mašinovođe, piloti, kabinsko osoblje u međunarodnom prometu i lica u pograničnom i prekograničnom kretanju. I ovu naredbu detaljnije pogledajte na našim internetskim portalima.

Pratite nas program na 95,1 MHz ili putem naše internet stranice http://www.radio.olovo.ba



Prikaži više

Povezani članci

Back to top button